BiH se s Hrvatskom povezuje novim mostom u svibnju, ali će promet preko njega biti tek za dvije godine

Most na Savi Gradiška ožujak 2022 radovi
MKP BiH

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović posjetio je danas sa direktorom Autoputeva Republike Srpske Dušanom Topićem, predstavnicima izvođača radova Integral inženjering Laktaši i poduzeća koje vrše nadzor Krebs plus Kifer Istočna Europa i instituta IGH Zagreb gradilište mosta na rijeci Savi.

"Izgradnja prekograničnog mosta na rijeci Savi kod Gradiške bit će završena u ugovorenom roku, do kraja svibnja, ali će u promet biti pušten tek za dvije godine, koliko je predviđeno za završetak vezne prometnice sa hrvatske strane", rekao je ministar Mitrović i dodao da je zadovoljan dinamikom izvođenja radova, bez obzira na prethodne poteškoće izazvane pandemijom i trenutnu krizu u nabavci energenata i građevinskog materijala.

Na sastanku koji je ministar danas održao sa ministricom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenkom Golić, a kojem je prisustvovao i ministar prometa i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić, dogovoreno je da nadležne institucije pripreme sve kako bi se u najkraćem roku mogao izvršiti tehnički prijem i izdati upotrebna dozvola za novi most.

Također, ministar Mitrović će što je moguće prije organizirati sastanak resornih ministara iz BiH sa ministrom mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olegom Butkovićem i ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivanom Paladinom kako bi se ubrzalo ishodovanje upotrebne dozvole koju izdaje Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine RH. 

"Riječ je o jednom od najbitnijih projekata u ovom trenutku u BiH, a izgradnja ovog mosta će doprinijeti smanjenju prometnih gužvi u samom centru Gradiške i izmještanju međudržavnog prometa robe i putnika na novi granični prijelaz", naveo je Mitrović i napomenuo da će Ministarstvo tražiti da se što prije odgovori na inicijativu koja je prošle godine upućena na ministarskom sastanku Prometne zajednice u Ljubljani da se sa bh. strane gradi zajednički granični prijelaz.

Direktor Autoputeva Republike Srpske Dušan Topić je naglasio da je važno da što prije bude donesena odluka o tome da li će se graditi jedan granični prijelaz kako se ne bi došlo u situaciju da bude završena pristupna prometnica pa tek onda da se radi prijelaz.

Glavni inženjer gradilišta Marko Lovrić naveo je da se trenutno radi hidroizolacija čelične konstrukcije mosta, a da se u narednim danima očekuje početak postavljanja asfalta, ograde i prometne signalizacije, navodi se iz Službe za informiranje resornog ministarstva.