BiH Prijetnja otkazom u slučaju zaraze covidom-19

Otkaz
Ilustracija

U jednom banjalučkom marketu osvanulo je prijeteće upozorenje radnicima - tko se zarazi koronavirusom dobit će otkaz, prenosi RTRS. Anonimne prijave već su stigle do sindikata i Republičkog inspektorata, koji najavljuje izlazak na teren već narednog tjedna.

"Svi koji se zaraze virusom, neće biti plaćeni, proglasit će se nepotrebnim za posao i dobit će otkaz". Ovo upozorenje osvanulo je 29. lipnja na oglasnoj ploči jednog od banjalučkih marketa trgovačkog lanca AS. RTRS prenosi da je upozorenje napisao jedan od šefova i to samovoljno, bez odobrenja uprave.

"Poslodavac je dužan da osigura zaštitnu opremu, a radnik je dužan da tu opremu koristi. Ako radnik ne koristi opremu, postoje određene vrste sankcija koje poslodavac prema tom radniku primjenjuje, ali ne može se dogoditi ovo što je napisano - da se prijeti da neće biti plaćen ili da će dobiti otkaz", istaknuo je generalni tajnik Saveza sindikata Goran Stanković.

U resornom ministarstvu smatraju da poslodavac, prema Zakonu o radu, ima pravo upozoriti radnika da je dužan koristiti opremu za osobnu zaštitu na radu, naročito u slučaju pandemije.

U Ministarstvu smatraju da se za težu povredu radnih obaveza može izreći disciplinska mjera prestanak radnog odnosa, ali samo u postupku utvrđenim Zakonom o radu, prenosi B92.

"U konkretnom slučaju, bez utvrđivanja odgovornosti radnika koji se zaraze virusom korona, ne može biti proglašavanje radnika koji se zaraze virusom korona nepotrebnim za posao ili neplaćanja privremene spriječenosti za rad",ističu u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.