BiH je Rusima najviše prodala lijekova, a Amerikancima madrace i oružje

BiH je Rusima najviše prodala lijekova, a Amerikancima madrace i oružje
Ilustracija

Ukupan izvoz iz BiH u Rusiju za proteklih osam mjeseci iznosio je 35.476.759 KM, dok je u istom razdoblju ove godine izvoz u SAD bio težak 116.662.000 KM. To je potvrđeno za 'Nezavisne novine' iz Vanjskotrgovinske komore BiH, čiji podaci, ujedno, pokazuju zanimljivu raspodjelu bh. proizvoda u ove dvije svjetske sile.

Kada je u pitanju Rusija, najviše smo, u proteklih osam mjeseci, u tu zemlju poslali farmaceutskih proizvoda, a vrijednost iznosi 20.857.605 KM.

"Izvezeni su lijekovi pripremljeni u oblike ili pakovanja za prodaju u vrijednosti od 15.568.450 KM, te ostali lijekovi koji sadrže vitamine, vrijedni 5.285.140 KM, dok ostali farmaceutski proizvodi čine 4.015 KM", rekli su za 'Nezavisne novine' iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Na drugoj poziciji, kada je riječ o izvozu u Rusiju, našlo se voće, odnosno jabuke, kruške i dunje, vrijednosti 6.181.623 KM, a na trećem mineralna goriva (npr. motorna ulja), u ukupnom iznosu od 3.807.569 KM.

S druge strane, kada je riječ o SAD, tamo smo od siječnja do kolovoza najviše izvezli proizvoda u koje spadaju, primjera radi, nosači madraca, madraci, jorgani itd., a vrijednost je 38.401.004 KM.

Nešto manja vrijednost, u iznosu od 34.034.529 KM, otpada na oružje i streljivo, te njihove dijelove, a na trećem mjestu izvoznih proizvoda za SAD našli su se eksplozivi i slični proizvodi, u vrijednosti od 9.686.019 KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajnik Udruženja šumarstva i prerade drveta Privredne komore Republike Srpske (RS) Lazo Šinik, nije iznenađen zbog toga što u SAD u velikim količinama izvozimo proizvode upravo iz ovog sektora.

"Amerika prije nije bila ni u top 10 zemalja u koje izvozimo ove proizvode, a u prošloj godini je tu ušla i to je nastavljeno i u ovoj godini. Kinezi su u RS prošle godine počeli poslovati s poduzećem koje izvozi dušeke odnosno madrace u Ameriku", pojasnio je Šinik u izjavi za 'Nezavisne novine'.

Kako je naglasio, kapital nema granica i očigledno je da s ovim izvoznim proizvodom imamo perspektivu. "Međutim, jačina dolara, između ostalog diktira, odnosno utječe na trgovinske tokove", naglasio je Šinik.

Prema podacima Agencije za statistiku, od siječnja do kolovoza bh. izvoz je iznosio 11 milijardi 889 milijuna KM, što je za 35,8 posto više nego u istom razdoblju 2021. godine, dok je uvoz iznosio 18 milijardi 523 milijuna KM.

Podaci Vanjskotrgovinske komore BiH pokazuju da se ni SAD ni Rusija nisu našle u top 10 država u koje najviše izvozimo. Na prvom mjestu je, naime, Njemačka, na drugom Hrvatska, na trećoj poziciji je Srbija, a na četvrtoj Italija, na petoj Austrija. Slijede Slovenija, Crna Gora, Nizozemska, Mađarska i Francuska.

U istom razdoblju najviše smo uvozili iz Hrvatske, Srbije, Njemačke, Slovenije, Italije, Turske ... 

"Pokrivenost uvoza izvozom od siječnja do kolovoza 2022. iznosila je 64,2 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio šest milijardi i 634 milijuna KM", naveli su iz Agencije za statistiku BiH.