BIH Državni ministar želi RS u projektu 'Otvoreni Balkan', dok za FBiH kaže da se radi sabotaža istog

Staša Košarac
Srpskainfo

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da jačanje suradnje i unaprjeđenje ekonomskih veza na zapadnom Balkanu treba biti prioritet politika na svim nivoima vlasti u BiH.

On je pozdravio aktivnosti koje Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija provode u okviru regionalne inicijative 'Otvoreni Balkan', a koje će doprinijeti ekonomskom razvoju, povećanju broja investicija i radnih mjesta.

Prema njegovim riječima, inicijativa 'Otvoreni Balkan' predstavlja ozbiljnu šansu za gospodarski napredak Republike Srpske i Federacije BiH, budući da će regionalna ekonomska zona omogućiti olakšanu trgovinu robama i uslugama, kao i slobodno kretanje ljudi i kapitala u zemljama regije.

"Ne postoji nijedan opravdan razlog da se institucije na nivou BiH protive uključivanju u ekonomski perspektivne regionalne tokove. Zbog toga ponovno pozivam političke predstavnike iz Federacije BiH da podrže i slijede politiku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i opredjeljenje institucija Republike Srpske da zajedno sa Srbijom i drugim zemljama regije budemo dio 'Otvorenog Balkana'", poručio je ministar Košarac.

On je podržao politike i napore institucija Republike Srpske na unaprjeđenju poslovnog ambijenta u Republici Srpskoj, te ocijenio da bi pridruživanje 'Otvorenom Balkanu' značilo dodatni zamajac ukupnom ekonomskom razvoju.

To će, kako je istaknuo, omogućiti slobodan protok ljudi, roba, usluga i kapitala, bolju regionalnu povezanost, ubrzane administrativne procedure, smanjenje troškova, međusobno priznavanje certifikata, te jedinstvene radne dozvole.

"Regionalno povezivanje znači bolju ekonomsku perspektivu za gospodarstvenike iz Republike Srpske i Federacije BiH, posebno ako imamo u vidu činjenicu da su zemlje CEFTA-e jedan od naših najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera, te da u prvih šest mjeseci 2021. bilježimo povećanje izvoza na tržišta ovih zemalja za 29,6 posto u odnosi na isto razdoblje prošle godine", istaknuo je ministar Košarac.

On je ocijenio da je potpuno neprihvatljivo da politički predstavnici iz Federacije BiH usporavaju i koče napredak i razvoj gospodarskog sektora u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. "Institucije moraju biti servis gospodarstvu i nedopustivo je da se ekonomska perspektiva blokira i sabotira iz politikantskih razloga. Domaći gospodarstvenici ne smiju biti žrtve takvih politika", poručio je ministar Košarac.

On je pozdravio aktivnosti i spremnost srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predstavnika institucija Republike Srpske da tijekom susreta sa dužnosnicima Srbije razgovaraju o mogućnosti priključivanja Republike Srpske inicijativi 'Otvoreni Balkan'.

"Cijeneći značaj takvih nastojanja za domaći gospodarski sektor, u narednom razdoblju ću održati sastanke sa resornim ministrima iz Srbije, te Sjeverne Makedonije i Albanije kako bismo imali više informacija i razmotrili konkretne detalje u vezi sa 'Otvorenim Balkanom'. Ova inicijativa komplementarna je sa postojećim regionalnim inicijativama i doprinosi jačanju gospodarskog rasta, prevladavanju ekonomske krize izvazvane pandemijom koronavirusa, te modernizaciji gospodarstva u skladu sa standardima EU", zaključio je ministar Košarac, što je navedeno u priopćenju iz Ureda za informiranje ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.