Bh. poljoprivrednici osnivaju udruženje - Biti partner vlasti i EU (VIDEO)

ekonomija, poljoprivredna udruga , BIH

Pitanja plavog dizela, zaštite domaće proizvodnje, PDV-a na poljoprivredne proizvode, neka su od pitanja koja će biti u fokusu rada udruženje poljoprivrednika BiH čije je osnivačka skupština održana danas u Sarajevu.  

Poljoprivrednici iz cijele BiH ukazali na potrebu takvog udruživanja kako bi bili partner vlasti i Europskoj uniji.  

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac, koji je danas izabran za predsjednika udruženja poljoprivrednika BiH u osnivanju, izjavio je da im je namjera da stvore udruženje od općeg interesa za ovu državu.

Naglasio je kako se poljoprivrednici žele udružiti i biti partner vlasti na nivou države kako bi se rješavala pitanja koja su bitna za ovaj sektor. 

"To je prije svega pitanje PDV-a, plavog dizela, vanjskotrgovinskog režima, opstanka i demografije na selu, proizvodnje hrane. Mislim da smo pokazali na skupštini jedno jedinstvo jer je sve prošlo uz korisnu diskusiju i jednoglasno usvajanje. Mislim da smo pokazali kako ovdje u BiH nije do naroda, ipak je veliki problem politika. Ne želimo se miješati u politiku i ne tražimo državno ministarstvo jer imamo pet tisuća zaposlenih u raznim agencijama, ministarstvima, općinama u sektoru poljoprivrede. Ne mislimo da bi nam ministarstvo poljoprivrede na nivou BiH donijelo nešto novo" - dodao je Usorac napominjući važnost saradnje s entitetskim ministarstvima poljoprivrede.

Na osnivačkoj skupštini udruženja poljoprivrednika Bosne i Hercegovine izabrani su upravni i nadzorni odbor, usvojen statut, te izabran predsjednik i njegovi zamjenici.

Predsjednik Seljačkog saveza FBiH i zamjenik predsjednika udruženja poljoprivrednika BiH u osnivanju Dragan Pavlović, kazao je kako  sada kreću dalje u formalnu proceduru registracije udruženja prema nadležnim institucijama na državnom nivou.

"Moramo jedinstveno nastupati posebno kada je riječ o plavom dizelu, zaštiti domaće proizvodnje, PDV-u na poljoprivredne proizvode... Okupili smo značajan broj poljoprivrednih proizvođača, a vrata udruženja poljoprivrednika BiH su svima otvorena" – istakao je Pavlović.   

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH i zamjenik predsjednika udruženja poljoprivrednika BiH u osnivanju Nedžad Bićo je kazao kako je, što se njega tiče, udruženje već formirano.

"Sada je samo do procedura u ministarstvima kojim će tempom ići registracija" – dodao je Bićo.  

Mate Omazić iz Livna, koji se bavi uzgojem goveda, kazao je kako podržava osnivanje ovog udruženja i kako očekuje da će pomoći u sinkroniziranju ovog sektora s politikama EU.

"BiH se ne može gledati zasebno, nego uz okruženje koje je prvenstveno EU i u tom kontekstu prvi zaključak koji se nameće jeste da bh. poljoprivreda nije konkurentna. A ono što nije konkurentno, samo je pitanje dana kada će nestati, tako da mislim da je svima nama i poljoprivrednicima primarni cilj da podignemo bh. poljoprivrednu na jedan konkurentan nivo" – istakao je Omazić.

Sustav poticaja, ocjenio je Omazić, nasljeđivanjem iz godine u godinu, došao je do oblika koji je više socijalna kategorija, što ne bi trebalo biti, već pomoći poljoprivrednicima da se podignu u tehnološkom smislu na nivo gdje mogu ostvariti konkurentnu proizvodnju.