Aluminij: Pet godina za izgradnju termoelektrane, što s cijenom struje do tada?

Aluminij: Pet godina za izgradnju termoelektrane, što s cijenom struje do tada?
Arhiva

Izraelsko-kineski konzorcij odmah u startu uložio bi 40 milijuna eura u posrnuli mostarski Aluminij, navedeno je u planu kojeg je taj potencijalni investitor dao na razmatranje Vladi FBiH, vlasniku 44 posto dionica, piše Dnevni list

Ta financijska injekcija poslužila bi za ponovno pokretanje proizvodnje i maksimalno povećanje učinkovitosti, kao i zaštitu okoliša od procesa koji se događaju u proizvodnim halama.

Početna ulaganja

Već smo ranije pisali da je vrijednost ukupnog ulaganja 200 milijuna eura, a najveći dio ulaganja odnosi se na razdoblje od 2023. do 2033. godine a odnosi se na uvođenje novih tehnologija u proizvodnju, povećanje proizvodnih kapaciteta, uvođenje novih proizvodnih linija, udvostručavanje proizvodnje u Anodama… Milijun eura ulaganja je planirano i u tešku mehanizaciju, kao i milijun eura za izgradnju novog skladišnog prostora za sirovine.

Okosnica čitavog plana je izgradnja posebne mini termoelektrane isključivo za potrebe Aluminija, a kako saznajemo planom je predviđeno da ona bude izgrađena u razdoblju od 5 godina. Ono što može biti problematično su očekivanja investitora da Vlada FBiH subvencionira cijenu struje u tom razdoblju. Navodno, spomenuti konzorcij spreman je plaćati 40 eura po MWh, ali ta informacija nije službeno potvrđena. Vlada je u nekoliko navrata ranije ponavljala da ne može utjecati na cijenu struje, kao i da neće subvencionirati.

Što s dugovima?

Osim i dalje šturih informacija o ulaganjima investitora, zasada nije posve jasno što se planira učiniti s dugovanjima zbog kojih je kompanija i ‘isključena iz struje’. Ona se kreću oko 400 milijuna maraka, imovina tvornice je založena kod različitih banaka, tako da je i dalje neizvjesno kako će se raspetljati taj komplicirani čvor.

S obzirom da je plan spomenutih investitora sačinjen na 114 stranica na engleskom jeziku, Vlada će ga razmatrati tek kada se prevede. Krajem prošlog tjedna federalna ministrica financija Jelka Milićević i resorni ministar Nermin Džindić demantirali su napise da su izraelsko-kineski investitori odbijeni, te su najavili da će nakon analize plana organizirati novi zajednički sastanak. Navodno, do sastanka bi trebalo doći u idućih 15 dana.

Iako se prije nekoliko dana pojavila informacija da će svoju ponudu uskoro dati i arapski investitor, to se još nije dogodilo.