AGENCIJA ZA STATISTIKU BiH Čemu je sve prošli mjesec pala cijena

Odjeća
Ilustracija/Unsplash

Cijene proizvoda i usluga za osobnu potrošnju u Bosni i Hercegovini u studenom u prosjeku su niže za 0,1 posto u odnosu na listopad, dok je godišnja inflacija iznosila 1,7 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Alkoholna pića i duhan u studenom u prosjeku su skuplji za 0,1 posto u odnosu na listopad, stanovanje i režijski troškovi za 0,5 posto, namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,2 posto, restorani i hoteli za 0,7 posto, zdravstvo za 0,3 posto, za koliko su u prosjeku poskupila ostala dobra i usluge.

Odjeća i obuća u studenom u prosjeku su jeftiniji za 1,7 posto u odnosu na listopad, prijevoz za 1,9 posto, te rekreacija i kultura za 0,1 posto, podaci su mjereni indeksom potrošačkih cijena.

U Bosni i Hercegovini razina cijena u studenom u odnosu na isti mjesec prošle godine viši je za 1,7 posto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 4,1 posto, alkoholna pića i duhan za 4,8 posto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 5,7 posto, a zdravstvo za 3,2 posto.

U studenom u odnosu na isti mjesec lani komunikacije su u prosjeku skuplje za 2,2 posto, rekreacija i kultura za 4,8 posto, obrazovanje za 2,1 posto, restorani i hoteli za 7,3 posto, a ostala dobra i usluge za 8,9 posto.

Prosječan pad cijena zabilježili su odjeća i obuća za 8,3 posto, stanovanje i režijski troškovi za jedan posto, te prijevoz za 7,5 posto.