ABRAHAM GRUPA Ljevaonica počinje s radom ove, elektroliza 2023. godine

priopćenje, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, Abraham Group
Pixsell

Prije sedam dana Aluminij Industries d.o.o., podružnica M.T. Abraham Grupe, i Aluminij d.d. Mostar potpisali su ugovor o zakupu pogona mostarske tvrtke čime je počela nova faza u životu nekadašnjeg gospodarskog giganta koji je godinama hranio tisuće obitelji u Mostaru i Hercegovini.

U intervjuu za Fenu direktor M. T. Abraham Grupe Isaac M. Tamir kazao je kako će pandemija Covida-19 svako utjecati na provedbu strateškog plana, ali je i dalje planirano ponovno pokretanje proizvodnje u pogonu ljevaonice u 2020. godini, dok bi elektroliza trebala početi s radom 2023. godine.

Kada je u pitanju dug veći od 400 milijuna maraka zbog kojeg je proizvodnja u Aluminiju zaustavljena u srpnju 2019. godine, Tamir je kazao kako se taj dug ni na koji način ne odnosi na novu tvrtku Aluminij Industries te da dug neće utjecati na pokretanje proizvodnje.

Možete li u kratkim crtama predstaviti strateški plan za Aluminij Mostar?

Naša grupa čvrsto vjeruje u budućnost aluminijske industrije u BiH. Ključno je osigurati provedbu zacrtanih ciljeva što podrazumijeva stabiliziranje postojeće proizvodnje i povećanje proizvodnih kapaciteta, osiguravanje veće produktivnosti, uvođene novih i gotovih proizvoda namijenjenih prvenstveno izvozu, a sve to pridonijet će otvaranju novih radnih mjesta, kako u našoj tvornici, tako i u tvrtkama vezanim za Aluminij. Uz pomoć naše ekspertize, cilj nam je poboljšati proces upravljanja tvrtkom što će osigurati dugoročnu stabilnost i profitabilnost, a Federacija BiH ponovno će postati regionalni lider u proizvodnji i izvozu aluminija.

Kako će širenje koronavirusa utjecati na vaše poslovne planove?

Utjecaj Covid-19 pandemije u ovom trenutku ne može se u potpunosti sagledati, ali jasno je da će se dramatično odraziti na globalnu ekonomiju, a posebice na aluminijsku industriju. Mjeseci pred nama, pa čak i godine, bez sumnje bit će pune izazova no na kraju i tome će doći kraj. Bez obzira na moguće izazove bilo bi neodgovorno da pandemija utječe na naše odluke i procjene. Naši planovi za Aluminij, kao i planovi za druge naše tvrtke, bit će korigirani, ali su i dalje neupitni.

Ranije ste najavili kako će proizvodnja u Aluminiju ponovno biti pokrenuta ovo ljeto, i to u pogonu ljevaonice. Je li u sadašnjim uvjetima taj plan ostvariv?

 Plan je i dalje obnoviti proizvodnju na ljeto, ali kako ne možemo predvidjeti utjecaj pandemije na lanac opskrbe, morat ćemo plan mijenjati u hodu i prilagoditi se uvjetima na tržištu. Radimo na provedbi našeg strateškog plana bez obzira na okolnosti i nadamo se da ćemo obnoviti proizvodnju čim ispunimo korake predviđene ugovorom.

Kako ćete riješiti problem duga Aluminija koji je i doveo do gašenja proizvodnje?

Taj dug odnosi se na Aluminij d.d. Mostar. Naša tvrtka Aluminij Industries d.o.o. nema nikakvog duga.

 Može li proizvodnja krenuti prije nego se riješi dug?

 Da. Ne postoji veza između duga i obnavljanja proizvodnje.

Koliku proizvodnju planirate kada se obnovi rad Aluminija?

U razdoblju 2020.-2021. krenut ćemo s 50.000 do 60.000 tona godišnje što je nešto manje u odnosu na proizvodnju Aluminija prije gašenja kada se proizvodilo 110.000 do 120.000 tona godišnje. Nakon provedbe plana proširenja i unaprjeđenja za kojeg je zadužen naš poslovni partner tvrtka NFC, planiramo podići proizvodnju na 75.000 do 90.000 tona.

Koliko radnika planirate zaposliti i kolika će biti njihova plaća?

 Kao što je predviđeno ugovorom, planiramo zaposliti prijašnje radnike, ali bit ćemo otvoreni i za druge uposlenike koji će imati odgovarajuće kvalifikacije. U prvoj fazi zaposlit ćemo 140 ljudi, a njihova plaća bit će veoma konkurentna.

Imajući u vidu cijenu aluminija i električne energije na svjetskom tržištu je li realno očekivati obnavljanje elektrolize?

U ovom trenutku pregovaramo s partnerima izvan BiH o dugoročnoj opskrbi električnom energijom. Našu šansu vidimo u činjenici da je pandemija Covida-19 smanjila potražnju za električnom energijom, pa vjerujemo da ćemo uspjeti osigurati dostatne količine po povoljnim cijenama. Međutim, zbog činjenice da gašenje elektrolize nije propisno izvedeno, ponovno pokretanje tog pogona neće biti moguće prije 2023. godine. Proces unaprjeđenja pogona elektrolize trajat će između 12 i 18 mjeseci i provest će ga tvrtka NFC. Dugoročno gledano, nastojat ćemo osigurati vlastiti izvor električne energije izgradnjom elektrane na plin, a za taj posao zadužena je kineska korporacija CMEC (China Machinery Engineering Corporation).