FUP UPOZORAVA Nepoznate osobe lažno se predstavljaju kao policajci i varaju građane BiH

FUP UPOZORAVA Nepoznate osobe lažno se predstavljaju kao policajci i varaju građane BiH

Federalna uprava policije (FUP) želi upozoriti građane na sve učestaliji pojavni oblik tzv. 'phishing' kampanje usmjerene prema građanima Bosne i Hercegovine. U konkretnom slučaju radi se o pripremnim radnjama poduzetim od strane nepoznatog počinitelja radi počinjenja kaznenog djela 'Prijevara'.

U prethodnih nekoliko dana na veći broj adresa elektronske pošte, različitih primatelja u Bosni i Hercegovini, dostavljaju se lažne poruke u kojima se nepoznata osoba/osobe predstavlja kao policijski službenik, neke od policijskih agencija u Bosni i Hercegovini.

Nepoznata osoba ili osobe se predstavljaju kao rukovoditelji policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, te u istoj poruci navode kako se primatelj poruke sumnjiči za kazneno djelo, te za isto traži izjašnjenje, a sve s ciljem uspostavljanja kontakata, kako bi poduzimanjem daljih radnji doveli u zabludu primatelja poruke, kako bi isti poduzeo određene aktivnosti na štetu svoje imovine, a u korist spomenute nepozante osobe/osoba.

Federalna uprava ukazuje na potrebu povećanja nivoa informacijske sigurnosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktualnim trendovima kada je u pitanju cyber kriminal, priopćeno je iz Ureda za informiranje FUP-e.