FUP UPOZORIO GRAĐANE Sve je više pokušaja prijevara putem neta

Laptop tipkovnica
Ilustracija

Federalna uprava policije (FUP) želi upozoriti građane na sve učestaliji pojavni oblik tzv. 'phishing' kampanje usmjerene prema građanima Bosne i Hercegovine.

Radi se o pripremnim radnjama poduzetim od strane nepoznatog počinitelja radi počinjenja kaznenog djela 'Prijevara'. U posljednje vrijeme na veći broj adresa elektronske pošte različitih primatelja u Bosni i Hercegovini, dostavljaju se lažne poruke u kojima se nepoznata osoba/osobe predstavlja kao službena osoba istražnih organa susjednih država.

Jedan od primjera je da se nepoznata osoba ili osobe predstavljaju kao rukovoditelji organizacijske jedinice Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Hrvatske, te u istoj poruci navodi kako se primatelja poruke sumnjiči za više različitih kaznenih djela i traži od primatelja da odgovori na poruku, a sve s ciljem uspostavljanja kontakata, te kako bi poduzimanjem daljih radnji doveli u zabludu primatelja poruke, kako bi isti poduzeo određene aktivnosti na štetu svoje imovine, a u korist pomenute nepoznate osobe/osoba.

Federalna uprava ukazuje na potrebu povećanja nivoa informacijske sigurnosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktualnim trendovima kada je u pitanju računarski kriminal, priopćeno je iz Ureda za informiranje FUP-e.