Evo zašto je testiranje na koronu u SKB-u 215 maraka, a u privatnoj poliklinici 55 maraka

Koronavirus laboratorij
Ilustracija/hercegovina.info

Test, za one koji se požele testirati na koronavirus, u SKB u Mostaru koštat će 215 maraka, dok će u privatnoj poliklinici Vitalis testiranje platiti 55 maraka. No, zbog čega je tolika razlika u cijeni?

U SKB Mostar rade se PCR testiranja, dok se u nekim privatnim laboratorijima i poliklinikama rade serološka. Razliku između tih testiranja pojasnila nam je epidemiologinja dr. Andrea Jurić. 

"PCR test pokazuje ima li čovjek virus ili komadić virusa u sebi. S druge strane, serološki pokazuje ima li čovjek imunitet", rekla je dr. Jurić za hercegovina.info.

Serološko testiranje zapravo je metoda kojom se pretražuje krv/serum/plazma osobe na prisutnost antitijela na koronavirus infekciju.  

I poliklinika Vitalis na svojoj je stranici objavila kako u svojoj ponudi imaju serološka testiranja, ali da se ona naknadno moraju potvrditi PCR testom ili MSCT dijagnostikom pluća

U slučaju i da privatne poliklinike imaju uređaje za rad PCR testiranja, ona za sada nisu službena i verificirana, tako da za one koji na granicama moraju pokazati svoj negativni test, vrijedi isključivo onaj odrađen u SKB Mostar, Sarajevu ili Tuzli.

Zašto je pak cijena testiranja u bolnici 215 maraka, objasnili su nam iz Ministarstva zdravstva FBiH. 

"Cijena je određena prema obujmu posla koje zahtjeva jedan test. Naime, za jedan takav test potrebno je šest sati predanog rada. Jednako tako, moramo reći kako testiranje za sve one koji su bolesni, odnosno osjećaju simptome, pokriva osiguranje, dok testiranje plaćaju samo oni koji se testiraju iz preventive, ili ako po najnovijoj odluci na granicama moraju pokazati svoj negativni test, a njihovo putovanje je neodgodivo", rekli su iz Ministarstva zdravstva FBiH za hercegovina.info.

Negativan PCR test za državljane Bosne i Hercegovine potreban je ukoliko žele ući u Hrvatsku, Albaniju, Sloveniju te Crnu Goru.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.