Europska središnja banka tvrdi da će Sberbank propasti, a građani žurno otvaraju račune u drugim bankama

Sberbank, ruska banka, sankcije, Sberbank, Rusija, sankcije, Sberbank, Bosna i Hercegovina, Rusija, ukrajina, rat, Sberbank, banka
Hercegovina.info

Europska središnja banka oglasila se povodom aktualne situacije o ruskoj Sberbank za koju tvrde da će propasti. Kako možemo vidjeti na ulicama, ali iz iskustava drugih banaka, mnogi građani u Bosni u Hercegovini već bježe iz ove banke i otvaraju žurno račune u drugim bankama. No iz federalne Agencije za bankarstvo i dalje tvrde da je sve u redu.

Europska središnja banka je drukčijeg mišljenja za podružnice u Hrvatskoj i Sloveniji.

Ocijenili su da Sberbank Europe AG i njezine dvije podružnice - Sberbank d.d. u Hrvatskoj i Sberbank banka d.d. u Sloveniji - propadaju ili će vjerojatno propasti zbog pogoršanja njihove likvidnosti.

"Austrijska matična banka Sberbank Europe AG u potpunom je vlasništvu Javnog dioničkog društva Sberbank Rusije, čiji je većinski dioničar Ruska Federacija (50% plus jedna dionica)", prenio je hrvatski Index.

ECB je utvrdio da u bliskoj budućnosti banka vjerojatno neće moći platiti svoje dugove ili druge obveze prema dospijeću.

Sberbank Europe AG i njezine podružnice doživjele su značajan odljev depozita kao rezultat utjecaja geopolitičkih napetosti na ugled. To je dovelo do pogoršanja njegove likvidnosti, navodi Europska središnja banka. Stanovnici su zaštićeni do 100.000 eura po deponentu po banci u Europskoj uniji. Ova zaštita postoji i u Hrvatskoj. 

O cijeloj situaciji oglasili su se priopćenjem iz Sberbank podružnice u BiH koji tvrde također kako nema razloga za paniku.

"Sberbank BH, kao podružnica Sberbank Europe, nastavlja sa svojim poslovnim aktivnostima kao i obično, te posluje normalno na bh. tržištu. Klijenti banke, fizička i pravna lica, imaju potpun pristup svim svojim transakcijskim računima. Također, klijenti banke imaju nesmetan pristup bankomatima, mobilnom i internet bankarstvu.  

Sberbank Europe je europska financijska institucija s europskom bankarskom licencom, koja posluje na evropskim tržištima i koju reguliraju kako nacionalni tako i EU regulatori, pružajući usluge prvenstveno klijentima u centralnoj i istočnoj Europi, Austriji i Njemačkoj.

Dana 24. veljače 2022. godine, Ured za kontrolu strane imovine Sjedinjenih Američkih Država (OFAC) uveo je sankcije financijskim institucijama u ruskom vlasništvu, uključujući Sberbanku Rusiju i njene međunarodne podružnice. Sankcije ograničavaju plaćanja u američkim dolarima putem Sberbanke i njenih podružnica.

Više od 99% svih transakcija Sberbank BH i njenih klijenata obavlja se u EUR ili u BAM, pa odluke imaju zanemariv utjecaj na poslovanje Banke", zaključili su u svom priopćenju.

Cijeli svijet je u ratnoj, ali i ekonomskoj neizvjesnosti zbog ruske agresije na Ukrajinu. Iako mnogi nisu mislili da će ih dohvatiti sankcije, jedne od najrigoroznijih u povijesti, koje su nametnute Rusiji, ipak se sve to reflektira na svakodnevnicu i u Bosni i Hercegovini. Ogromni redovi ispred Sberbanke diljem države pokazuju očitu paniku među građanima, koje instikt, izgleda ne vara ako je suditi po najavama Europske središnje banke.