PREGOVORI U BJELORUSIJI Ukrajinci: "Trenutni prekid vatre i povlačanje"; Rusi: "Ginu vam građani i vojnici..."

Rusija, ukrajina, rat, pregovori, bjelorusija
Profimedia

Počeli su pregovori između Rusije i Ukrajine koji se održavaju u Bjelorusiji.

Bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makei obratio se na početku pregovora ruskoj i ukrajinskoj delegaciji. Poželio im je dobrodošlicu i rekao da se trebaju osjećati potpuno sigurnima.

"Ovdje se možete osjećati potpuno sigurno"

"Dragi prijatelji, predsjednik Bjelorusije me je zamolio da vam poželim dobrodošlicu i da osiguram sve za vaš rad, kako je dogovoreno s predsjednikom Zelenskim i predsjednikom Putinom. Ovdje se možete osjećati potpuno sigurno. To je naša sveta dužnost", rekao je Makei, prenosi Index.

"Predsjednik Lukašenko iskreno se nada da će tijekom današnjih razgovora biti moguće pronaći rješenja za sva pitanja ove krize. Svi Bjelorusi se mole za ovo. Svi prijedlozi, u smislu organizacije današnjeg sastanka, bit će razmotreni i apsolutno ispunjeni. Radujemo se rezultatima", dodao je Makei.

Kako je ranije priopćeno iz ureda predsjednika Ukrajine, izaslanstvo Kijeva zatražit će „trenutni“ prekid vatre i povlačenje ruskih vojnika.

„Ključno pitanje je trenutni prekid vatre i povlačenje vojnika s ukrajinskog teritorija“, ističe se u priopćenju.

Moskva je uoči početka pregovora poručila da želi postići "sporazum", dok se čini da njena ofenziva nailazi na veći otpor nego što se očekivalo.

"Svakog sata dok se sukob odugovlači, ukrajinski građani i vojnici ginu. Složili smo se da trebamo postići sporazum, ali to mora biti u interesu obje strane", rekao je ruski pregovarač i savjetnik Kremlja Vladimir Medinski.