DVIJE ŽUPANIJE DVIJE PRAKSE U HNŽ cijeli razred ide u samoizolaciju, a u ŽZH ne

Škola
hercegovina.info

Brojne se polemike u Hercegovini posljednjih gotovo mjesec dana vode oko samoizolacije djece. Roditeljima je to najveći problem, naročito onima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Naime, u toj županiji ukoliko je jedan od učenika u razredu pozitivan na koronavirus sve njegove kolege moraju u samoizolaciju.

Doktorica Kristina Bevanda specijalizant epidemiologije Doma zdravlja Mostar kaže kako naredbe za drugačije postupanje HNŽ-u za sada nema.

"Kod nas u HNŽ-u nije nigdje točno definirano naredbom da imamo pravo ostaviti kontakte u procesu. Primjerice, ako je jedna osoba s drugom pozitivnom osobom bila na kavi svega petnaest minuta ona ide u izolaciju. Dijete koje je s drugim djetetom provelo dva i pol sata, onda je ono sigurno za izolaciju."

Ističe kako je najmanji problem sama nastava.

"Djeca su najsigurnija tijekom nastave, problem je ono prije i poslije gdje se oni druže. Taj rizik transmisije je zaista velik. U samoizolaciju idu samo one skupine u kojima je dijete boravilo. Ponavljam, mi u našoj županiji nemamo definirano naredbom da možemo ostavljati djecu koja su bila u kontaktu s pozitivnom osobom u nastavnom procesu. Oni se tretiraju kao i svaki drugi kontakt. Kontakt je svaki onaj koji je duži od 10 do 15 minuta."

Na pitanje koje se često postavlja u posljednje vrijeme, a to je zašto i nastavnici ili učitelji iz razreda u kojem je neko dijete bilo pozitivno ne ide u samoizolaciju dr. Bevanda odgovara.

"Mi smo preporučili da svaki nastavnik koji nije pod punim epidemiološkim mjerama, a to podrazumijeva masku, vizir te udaljenost barem dvije katedre onda i takav nastavnik mora ići u izolaciju."

Kaže kako se porast broja oboljelih u posljednjih mjesec dana odrazi na škole.

"Imali smo grozne brojke. Od 1679 pozitivnih od ožujka, u rujnu je bilo 939 osoba s koronavirus. To je ostavilo posljedice na školu", rekla je dr. Bevanda za hercegovina.info.

U Zapadnohercegovačkoj županiji samoizolacija cijelog razreda nije slučaj. Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH kaže kako svatko ima svoj način rada.

"Svatko ima pravo u odnosu na svoje kapacitete, koliko može držati situaciju pod kontrolom, odlučiti na koji će način raditi. Mogu reći da se oni tako ograde. I brojne druge županije su to napravile, ne samo Hercegovačko-neretvanska. Taj način je sigurno lakši i manja je odgovornost."

Oni pak svakom slučaju pristupaju individualno.

"Mi radimo trijažu. Svakom slučaju pristupamo individualno i onda procjenjujemo što i kako treba napraviti. Mogu reći kako zaista nemamo većih problema. Bilo je neke djece kojima su roditelji bili pozitivni, pa smo stoga mi poduzeli neke mjere da se ta djeca malo pripaze. Svega smo imali možda dvoje ili troje pozitivne djece i nije bilo širenja koronavirusa kroz školu ili razred", rekla je dr. Andrea Jurić.

Slična praksa koja se provodi u ŽZH je i u Hrvatskoj. Epidemiolog HZJZ-a Bernard Kaić medijima u Hrvatskoj objasnio je da ne trebaju nužno u slučaju jednog oboljelog učenika stavljati cijeli razred u karantenu, već se može u nekim situacijama nastaviti pohađanje škole i pratiti njihovo zdravstveno stanje u bliskoj suradnji s nadležnim liječnikom školske medicine. 

„Naravno, ako u razredu ima 30 djece i mijenjaju raspored sjedenja pa je bolesno dijete u prenapučenom razredu mijenjalo mjesto, nema druge nego cijeli razred staviti u karantenu/samoizolaciju“, naveo je Kaić dodavši da u slučaju prijenosa virusa s jednog djeteta na drugo cijeli razred ide u samoizolaciju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.