DR. KRISTINA BEVANDA Nije trebalo obustaviti "hladne programe" u bolnici, liječnici su izrazili nezadovoljstvo

Dr. Kristina Bevanda
N1

Sveučilišna klinička bolnica (SKB) u Mostaru jučer je zatvorila sve "hladne programe". Zbog pogoršane epidemiološke situacije, zaustavljeni su svi pregledi, a primaju se samo hitni slučajevi.

No, je li to zaista trebalo učiniti. Specijalist epidemiologije dr. Kristina Bevanda smatra kako je sve učinjeno prerano. 

"To nije trebalo učiniti, nije bilo vrijeme za zatvoriti "hladne programe". Imamo načina da se raspodijelimo prostorno i vremenski i da sve možemo pokriti kadrovski u ovom trenutku. Kako će biti kasnije, to ne možemo znati, ali smatram kako je to prerano urađeno."

Dr. Bevanda ističe kako je naredba Federalnog ministarstva zdravstva krivo protumačena.

"Naredba nije bila u smjeru da se "pod moranje" obustavi "hladni program". Mislim da je ona više išla u smjeru da se ostavi prostor za one ustanove kojima je to baš potrebno, poput Nove Bile, gdje je baš stanje problematično i gdje su liječnici s internog zaraženi. Smatram da je naredba malo nespretno napisana, ali tako je protumačena."

Bevanda dodaje i kako su mnogi liječnici nezadovoljni ovakvim raspletom.

"Dosta liječnika je izrazilo nezadovoljstvo ovom odlukom. Oni osjećaju da mogu raditi i sve pokriti. Međutim naredba je takva stigla i onda ustanove ne žele riskirati sankcije, ali mogu reći kako se malo tko slaže s ovom naredbom. Bila je pobuna među liječnicima. Sada čekamo odluku našeg županijskog stožera, hoće li on malo uobličiti tu naredbu u kojem će smjeru ona ići na županijskom nivou pa ćemo vidjeti kako će se situacija razvijati", rekla je dr. Kristina Bevanda u razgovoru za hercegovina.info.

Poput dr. Bevande, jednako je u programu Federalne televizije u emisiji "Odgovorite narodu", rekao i akademik Ivica Đikić koji je na upit dr. Andree Jurić za mišljenje o naredbi Federalnog ministarstva zdravstva o obustavi svih "hladnih programa" rekao: „Ovakve mjere bi trebale dolaziti najkasnije", kazao je Đikić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.