DORH Tužiteljstvu BiH prijavio 16 časnika Armije BiH

Tužiteljstvo BiH
Anadolija

Hrvatsko Državno tužiteljstvo u prosincu prošle godine proslijedilo je Tužiteljstvu BiH kaznenu prijavu protiv 16 bošnjačkih časnika, među kojima su i generali Sefer Halilović, Vehbija Karić, Selmo Cikotić i Amir Kubura.

Kako se navodi, časnici se koji se terete za ratne zločine nad Hrvatima, uglavnom na prostoru srednje Bosne i sjevernog dijela Hercegovine.

Uz prijavu, navodi Večernji list, Tužiteljstvu BiH dostavljeni su i materijali i informacije iz predmeta Županijskog tužiteljstva u Zagrebu radi mogućeg poduzimanja kaznenog progona u BiH.

Glasnogovornica Državnog tužiteljstva Hrvatske Martina Mihordin rekla je kako je riječ o kaznenoj prijavi koju je u ožujku 2017. godine od hrvatskog Državnog tužiteljstva dobilo sedam udruženja Hrvata žrtava rata u BiH i da je prijava Tužiteljstvu BiH proslijeđena u skladu s Protokolom o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida potpisanih između tužiteljstava Hrvatske i BiH 2013. godine.

Prema riječima Mihordin, kaznena prijava dostavljena je BiH jer prijavljene osobe imaju prebivalište u BiH, što je osnovna pretpostavka za poduzimanje progona, a i kazneno djelo su počinili na teritoriju BiH.

Podnošenjem ove kaznene prijave očekuje se provođenje postupka protiv odgovornih za počinjene zločine nad hrvatskim civilima i zarobljenim pripadnicima HVO-a, navodi se u dokumentu.

Prijavljeni su Sefer Halilović, Jovan Divjak, koji je u međuvremenu umro, Vehbija Karić, Enver Hadžihasanović, Selmo Cikotić, Asim Koričić, Sakib Mahmuljin, Amir Kubura, Šerif Patković, Đemal Merdan, Ramiz Dreković, Salko Gušić, Enes Kovačević, Midhat Cerovac, Bakir Alispahić i Fahrudin Agić, navodi Večernji list.

Oni se terete da su, namjeravajući osvojiti područja pod nadzorom HVO-a i osigurati izlaz na more, zajedno s mudžahedinima počinili brojne zločine, pri čemu je samo u srednjoj Bosni ubijeno je 876 civila i zarobljenih pripadnika HVO-a, dok je protjerano i izbjeglo 118.000 Hrvata, te srušeno i spaljeno 270 katoličkih objekata.