DONESENA ODLUKA Smanjeni troškovi prilikom uvoza automobila u BiH

Automobili parking
Ilustracija

Na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanoj 5. travnja 2023. godine donesena je Odluka o dopuni tarife administrativnih taksi kojom se smanjuje cijena taksi za provođenje radnji u postupku homologacije.

Ovom odlukom se naknada za potvrde usklađenosti za pojedinačno vozilo smanjuje za 50%, dok se potvrda o usklađenosti kod homologacije tipa, dijelova i opreme vozila u potpunosti ukida, priopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Kako je istaknuo ministar Forto, nepoznat je broj, a nerijetko i smisao, tzv. parafiskalnih nameta, a zapravo različitih taksi i naknada koje opterećuju građane i gospodarske subjekte, dodatno poskupljujući život i poslovanje.

„Opredjeljenje Vijeća ministara BiH za redukciju i ukidanje pojedinih nameta dugo je bilo samo slovo na papiru. Ovim ukidanjem će građani zaista osjetiti uštede koje su u konačnici manje za 627.000 KM“, naglasio je ministar Forto.

Naknada za postupak homologacije putničkog motornog vozila dosada je iznosila oko 254 KM. Naknada za proces homologacije koštala je 175.50 KM, naknada za provjeru podataka (potvrda proizvođača) 58.50 KM, a naknada za izdavanje potvrde o usklađenosti 20.00 KM.