DONESENA ODLUKA Hrvatska ulazi u Schengen!

granica
Hercegovina.info

Od 1. siječnja 2023. Hrvatska je punopravna članica Schengena. Odluka je to koju su danas donijeli ministri unutarnjih poslova država članica EU-a i šengenskog prostora u Bruxellesu.

O Hrvatskoj se glasovalo pojedinačno, dok će se o Bugarskoj i Rumunjskoj glasovati zasebno i očekuje se da će Austrija na te zemlje staviti veto. 

Kako je najavio MUP-ov načelnik za granice Zoran Ničeno, 1. siječnja će se ukloniti rampe na granicama sa Slovenijom i Mađarskom i prometovat će se nesmetano, kao i u željezničkom prometu te u pomorskom prometu prema Italiji, prenosi Index.

Plenković: Hrvatska je dobila jednoglasnu podršku

"Hrvatska je dobila jednoglasnu podršku Vijeća za unutarnje poslove i pravosuđe - 1. siječnja 2023. postajemo članica Schengena! U godini isporuke ostvarili smo strateške ciljeve Vlada Republike Hrvatske, od kojih će najveću korist imati građani i gospodarstvo!", objavlio je premijer Andrej Plenković na Facebooku. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Božinović: Na našem europskom putu više nema granica. S Hrvatskom u Schengenu na dobitku su svi

"Hrvatska je u Schengenu! Na našem europskom putu više nema granica. Ispunili smo sve uvjete, prošli dug i zahtjevan proces te je na Vijeću za unutarnje poslove odluka donesena u potpunom suglasju. S Hrvatskom u Schengenu na dobitku su svi – građani, gospodarstvo, Hrvatska i EU", napisao je ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik vlade Davor Božinović.