DOKTOR ARAPOVIĆ Smatram kako se djeca trebaju vratiti u školske klupe

večernjakov pečat, epidemiolozi, jurica arapović, školska godina, nastava
hercegovina.info

Mnogi se ovih dana pitaju što će biti s novom školskom godinom. Hoće li djeca krenuti u škole ili će se nastava odražavati online putem kako je i završena protekla školska godina. Roditelji traže odgovore.

Mi smo upitali struku, odnosno prof. dr. Juricu Arapovića za mišljenje. On smatra kako se djeca trebaju vratiti u klupe.

"Govoreći kao žitelj HNŽ, infektolog i roditelj, mišljenja sam kako naša djeca apsolutno trebaju krenuti od jeseni u novu školsku godinu pod normalnim okolnostima ili minimalno modificiranim uvjetima koje bude nalagala epidemiološka situacija na terenu. Razlog tomu vidim u činjenici da djeca ne obolijevaju od teže forme bolesti. Ono što treba raditi je sustavnije epidemiološko praćenje nastavnika, koji pak moraju biti odgovorni i svjesni svoga poziva. No smatram kako bi trebalo donijeti univerzalno mišljenje na federalnoj razini, konkretno mislim na Krizni stožer FMZ obzirom da je proglašeno stanje pandemije COVID- 19 u F BiH. Apsurdno je zamišljati održavanje nastave online, dok u isto vrijeme se ljudi mogu okupljati kroz razne manifestacije, obiteljska i šira rodbinska ili prijateljska druženja, svadbe, i sl. Uostalom, vrtići kontinuirano rade. Stoga treba naći dobar i epidemiološki prilagođen model za održavanje klasične nastave u rujnu. Naravno, situacija na terenu može opet biti komplicirana nekim „crnim scenarijem“ što nas može opet prisiliti na održavanje online nastave u cijelosti, tada će se morati poduzimati i rigoroznije mjere, ali takve mjere ne mogu trajati duže od par mjeseci, ali nikako godinu dana", smatra prof. dr. Jurica Arapović.

S druge strane doktor Arapović ističe kako bi starijim osobama koje su najugroženije trebalo na neki način ograničiti kretanja, počevši već sada s obzirom na sve veći broj smrtnih ishoda koji su u direktnoj proporciji s oboljelim starijim osobama.

"Starijim osobama, našim roditeljima, bakama i djedovima, bi trebalo ograničiti kretanje te ih sustavno cijepiti protiv gripe. Smatram kako je to uz adekvatnu opremljenost sigurnosnom opremom zdravstvenog kadra sasvim dovoljno da možemo mirnije ući u zimu", rekao je prof. dr. Jurica Arapović za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.