HNŽ Roditelji traže konkretne odgovore na pitanje modela održavanja nastave

Škola
Ilustracija / hercegovina.info

Udruga roditelja 'Naša djeca 2014' uputila je pismo ministru prosvjete, znanosti, obrazovanja i sporta HNŽ-a Rašidu Hadžoviću i predsjedniku Vlade HNŽ-a Nevenku Hercegu, zbog neizvjesne situacije oko načina održavanja nastave početkom rujna.

Podsjetimo, Nadija Bandić iz Federalnog ministarstva znanosti i obrazovanja navela je kako su moguća tri scenarija: “Jedan je da se djeca vrate u učionice u punom kapacitetu. Drugi, da se nastavi online nastava u FBiH i da se iskoriste svi pozitivni efekti online nastave. Ja sam zagovornica trećeg scenarija, kombiniranog načina – da učenici nižih razreda, do 11 godina, idu u klupe, a da stariji razredi, učenici kojima roditeljska potpora nije toliko potrebna, nastavu pohađaju online“.

Pismo udruge prenosimo u cijelosti:


"Kako su naša djeca ožujak, travanj, svibanj i lipanj protekle školske godine završila nastavu online te kako mi kao roditelji nemamo saznanja na koji način će se nastava u školama organizirati u sljedećoj školskoj godini od Ministarstva obrazovanja nauke kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije do 07. kolovoza 2020. godine tražimo sljedeće:

-punu informaciju o projekcijama modela održavanja nastave u novoj školskoj 2020./2021. godini.

-pojašnjenje procedura u izvanrednim okolnostima (trajanje školskog sata, obim gradiva, načini testiranja i ocjenjivanja učenika).

-tražimo da se osiguraju adekvatni higijenski uvjeti u školama, redovita dezinfekcija školskih prostorija, zaštitna oprema, te poštivanje svih zdravstvenih preporuka kako za djecu tako i uposlenike škola.

Ukoliko zdravstvena struka zbog stanja u županiji predloži online nastavu tražimo od ministarstva kao i općinskih razina vlasti bezuvjetno osiguravanje tehničkih uvjeta (pristup internetu/tableti/laptopi) za praćenje i sudjelovanje u nastavi za svakog učenika.

Rasterećenje gradiva, osiguravanje asistenata kako za djecu koja rade po prilagođenom programu tako i za obitelji s troje i više djece, uspostavu jedinstvenog sustava praćenja nastave.

Obzirom da još uvijek nema jasnog stava struke na koji način će se nastava odvijati, smatramo kako se mora pronaći najbolji model kvalitetnog i dostupnog obrazovanje te kako je online način obrazovanja nužnost a ne opcija", stoji u priopćenju.