Djevojčica optužila školu da je 'namjestila' učenika generacije, ravnatelj kaže da su to nebuloze

Škola
Ilustracija / hercegovina.info

Učenica devetog razreda Prve osnovne škole Stolac Elisa Gafić tvrdi da je njezina škola namjestila 'učenika generacije', te da je ona, s prosjekom 5.0, zapravo trebala biti učenica generacije. Navodi da su radile rodbinske veze, te je za učenika generacije izabran dječak čija majka radi u školi, a najavljuje i tužbe i ispisivanje iz škole. Iz škole kažu pak da je sve regularno. 

"Mene zapravo nije toliko pogodilo to što nisam izabrana za učenicu generacije, nego to što je to učenik čija majka radi u školi. Ja ne moram biti učenik generacije, ali želim dokazati da su tu radile veze", kaže Elisa za hercegovina.info.

Čime to možete potkrijepiti?

"Mi smo danas imali uvid u dokumentaciju gdje ima diploma s raznih natjecanja za koje ostali učenici iz škole nisu ni znali. To će vam potvrditi i predmetni nastavnik. Taj učenik ima tri ili četiri diplome koje su pokupile dosta bodova, a mi nismo znali da su ta natjecanja i održavana. Moja i njegova školska natjecanja su bila jednaka i samo zbog tih diploma on je imao više bodova od mene. Na tim diplomama njemu pišu prva mjesta, a ona nose veliki broj bodova. Njega su zapravo izabrali za ta natjecanja bez znanja drugih učenika. Nije bilo nikakvog izbora."

Tvrdi da je i majka tog učenika prijetila njezinoj majci.

"Ona je prijetila mojoj majci s riječima: 'Vidjet ćeš kako moćnog muža imam', a meni je rekla da samo stisnem petlju i pokušam nešto. Samo da kažem da je suprug od gospođe policajac. Ja nemam utjecajne roditelje. Majka mi radi u staračkom domu, a oca i ne viđam jer su moji roditelji rastavljeni. Mislim da je su te prijetnje sramotne. Jednako tako primila sam prijetnju od ravnatelja škole Adema Haračića koji je rekao da će mi smanjiti vladanje ako išta poduzmem. Iskreno mi je svejedno jer se ispisujem iz te škole."

Elisa tvrdi da nije Nije Elisa dobila podršku ni od svoje razrednice.

"Sramota je i za pojedine prosvjetne radnike ove škole, ali posebno moju razrednicu koja meni i razredu nikada nije bila podrška. Isto tako moram reći da ću u svojim tekstovima u narednim danima pisati i o drugim nastavnicima; Muameru Sefi, Mirsadu Kaplanu, Adni Mulač, Aiši Balavac, Fadilu Behmenu, te predsjednici komisije pedagogici Amni Šetki."

Poručuje da na ovome neće stati.

"Ići ću s još i dalje. Pripremljene su već tri tužbe za tri institucije pa ćemo vidjeti što će oni reći. Borit ću se i dalje i dokazati da sam diskriminirana kao dijete rastavljenih roditelja, a svojim daljnjim školovanjem ću dokazati svoje osobne rezultate",rekla je ta mlada učenica iz Stoca.

Kako je Elisa maloljetna, kontaktirali smo i majku.

"Stojim iza svega što je moja kćer rekla i napisala. Moja kćer je jučer poslala zamolbu školi da se želi ispisati. Na to nam je direktor rekao, da ja moram uraditi prebačaj svoje kćeri u drugu školu."

Mersiha tvrdi da je dobila i prijetnje.

"Prijetnje sam dobila da će mi i dijete biti oduzeto, jer je maloljetno. Moje dijete se bori za sebe na svoju odluku, a ne na moj nagovor. Dobila sam prijetnje i majke dječaka i to me najviše razljutilo. Molim vas da naglasite da ja i moja kćer nemamo ništa protiv tog dječaka. Taj dečko je super, uzoran i odličan učenik i mi mu ništa ne zamjeramo. Među njima i nije velika razlika u znanju, ali nije fer to što su napravili oko nekih diploma. Cijeli razred je super, ovdje se radi o starijima, roditeljima, nastavnicima i prosvjetnim radnicima. Supruga nemam, ali sam dovoljno jaka da se borim za svoje dijete. Moju Elisu objeručke čekaju brojne škole, i ne moram je upisati ni u jednu srednju školu u BiH, a neću stati dok se istina i pravda ne dokažu."

Ravnatelj škole ne bi se složio s majkom i kćeri.

"Prvo bi želio reć da je sramota da pojedini portali objavljuju jednostranu priču jednog maloljetnog djeteta. Zbog toga iznimno cijenim što ste odlučili pozvati i nas i hvala vam na profesionalnosti. Mi smo jedna jako ozbiljna ustanova i ne bi dozvolili sebi takve stvari. Moram vam reći da su ono što je naša učenica iznijela notorne laži. Učenica i njezina majka su jučer toliko izvrjeđale komisiju i prisutne nastavnike da vi to ne možete vjerovati. Pa da je i kojim slučajem izabrana za učenicu generacije, nakon ovakvog nečega to bi bilo sramota. Vjerujte mi da sam se osobno zastidio pred jednom od najstarijih nastavnica koja postiže tolike rezultate i koja je primjer jedne realnosti i objektivnosti. Ja sam stvarno ostao bez teksta", kaže Adem Haračić te dodaje.

Djevojčica kaže da je njezin kolega pobijedio na temelju natjecanja za koje drugi učenicu nisu znali?

"To su nebuloze. To je maksimalno nekih šest bodova s kojima ona uopće ne može sustići učenika koji je dvadesetak bodova ispred. Velika je razlika u bodovima. Pa vi sada zamislite kako je sad tom dječaku koji je izabran na pošten način. Njemu je majka igrom slučaja zaposlenica škole, ali je van pameti to stavljati u neki kontekst s izborom. Da jedna učenica devetog razreda priča o nepotizmu i korupciji i to mi nije jasno. Jednako tako nastavnici su sami imali pravo izbora koga će slat na natjecanja. Pa valjda oni znaju koga su slali i tko je zaslužio ići na ta natjecanja u sedmom, osmom ili kojem li već razredu. Pa ne može im škola određivati i mješati im se u njihov posao koga će oni slati. Vjerujte mi da je sve korektno. Mi smo oblaćeni kao ustanova i možda se i mi obratimo nekim institucijama. Ja, nastavničko vijeće i komisija smo sve pregledali. Sve je regularno. Ovaj dječak ima 24 boda više. Tu nije bilo zaista nikakvih dilema."

Ravnatelj tvrdi da su mu sva djeca jednaka.

"Ma vidite, meni je ista i ta učenica i taj dječak. I ostala djeca su naš ponos škole. Ja znam da svak voli svoje dijete i želi da je najbolje, ali uvijek ima neko pravilo koje odluči najboljeg. Degradirati prvoplasiranog nije u redu. Kako će se sada to odraziti na tog dječaka? Jel se itko zapita kako se on osjeća koji je pravedno izabran, ističe Haračić te dodaje.

"Što se tiče toga da sam prijetio smanjenjem vladanja našoj učenici to nije istina, nikome nisam prijetio. Mi smo sve predočili lijepo i kulturno, ali sve je išlo u nekom smjeru da nas se optuži da je ovdje sve kako ne treba", zaključio je ravnatelj Prve osnovne škole Stolac.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.