DIGLI SU I NJEGOVI RUKE "Plaće političarima nisu uvećane za 500 nego za 700 KM"

Bakir Izetbegović
Hercegovina.info

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA za BHRT je kazao da plaće izabranim političarima nisu uvećane za 500 KM već za 700, te da je SDA predlagala Komisiji za financije način na koji bi se zaustavilo povećanje plaća parlamentarcima, ali da su SDP BiH i Naša stranka bile protiv toga.

"Kada se već odluče uzeti takve plaće, zašto onda napadaju nas koji ne pristajemo na takve plaće? Ovo nije pred izbore, pa da kažemo da nećemo tih 700 KM, nije 500 nego 700 KM. Svi ti koji imaju principe koji pametuju i moraliziraju će uzeti tih 700 KM i reći da SDA vodi sadaka politiku", rekao je Izetbegović.

Sadržaj se učitava...

Izetbegović smatra da je financijska situacija u Federaciji BiH za 20 posto bolja nego u zemljama okruženja.

"Plaća u Federaciji je, zajedno sa toplim obrokom, 20 posto viša nego u RS, nego u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. Mi imamo ogroman teret ratnih vojnih invalida i obitelji poginulih boraca koje moramo osigurati. Usprkos tome Novalićeva Vlada je napravila program koji će obuhvatiti oko 800 tisuća ljudi sa 100 KM i to je prvi turbus. Teško da može preko toga", naglašava on.

Izetbegović ipak ističe da stanje u Federaciji BiH nije dobro, nego, kako kaže, "samo je 20 posto manje loše nego u okruženju".

On se nada da će doći do pada cijena koje su vještački izazvane. 

"Nije moguće zaustaviti cunami. Može se pomoći narodu da ga taj val ne poklopi. Mlijeko neće biti jedna KM, biće dvije ili tri, ali treba da je prosječna plaća od 1300 do 1500 KM. Trebamo ovo što su nam se pojačali proračuni vratiti nazad prema dijelu naroda koji teško živi i to ćemo uraditi", naglašava on.