'Zavalili' poduzeće za 4,5 milijuna KM, a uz to sebi uzeli stotine tisuća eura zarade

dobitak, kladionica, pomoć, gospodarstvo, financije, Vijeće ministara, financiranje, poljoprivreda, proizvođači, Fortuna, Gračanica, tužiteljstvo, pranje novca, presuda

Županijski sud Tuzla je u nastavku suđenja po optužnici Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije (TŽ) u predmetu 'Fortuna Gračanica' objavio prvostupanjsku i nepravosnažnu presudu za Bakira P. i Ibrahima M. i izrekao im jedinstvene kazne zatvora u trajanju od po sedam godina zbog kaznenog djela 'Organizirani kriminal' počinjenog u vezi sa produženim kaznenim djelom 'Zloupotreba položaja i ovlaštenja' i kaznenim djelom 'Pranje novca'.

Sud je objavio i prvostupanjsku presudu za bivšeg stečajnog upravnika u tvornici 'Fortuna' Gračanica Muhameda H. i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci zbog kaznenog djela 'Zloupotreba položaja i ovlaštenja' počinjenog u stjecaju sa 'Krivotvorenjem službene isprave'.

Također, u objavi prvostupanjske presude je navedeno da se po pravosnažnosti presude od Bakira P. oduzima imovinska korist stečena kaznenim djelom u iznosu od 320.000 KM, a od Ibrahima M. u iznosu od oko 156.000 eura.

Iz Tužiteljstva podsjećaju, optužnicom se Bakir P. (direktor poduzeća 'Fortunatto') i Ibrahim M. (direktor poduzeća 'Fortob' i član uprave 'Fortune') terete da su bili dio grupe za organizirani kriminal koju je vodio i organizirao ranije osuđeni Safet P. 

U deset točaka optužnice se navodi da su članovi ove grupe, u razdoblju dužem od osam godina, od 2009. do 2017. godine, zajedničkim i planskim djelovanjem osnivali paralelna i vezana gospodarska društva kako bi koristili sve potencijale i poslovne veze dioničkog društva 'Fortuna'. 

Oni su činjenjem većeg broja kaznenih djela pribavili imovinsku korist za sebe ili osnovana poduzeća, a pri čemu je pričinjena imovinska šteta za gračaničku 'Fortunu' u iznosu od oko 4,5 milijuna KM, te stvorene obaveze radi neplaćenih direktnih poreza i doprinosa za radnike 'Fortune' u iznosu od oko 5,5 milijuna KM.

U  šestoj i jedanaestoj točki optužnice se i bivšem stečajnom upravniku u 'Fortuni' Muhamedu H. na teret stavlja da je počinio kaznena djela 'Zloupotreba položaja i ovlaštenja' i 'Kritvotvorenje službene isprave', ali ne kao član pomenute grupe.

Safet P. je ranije pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i od njega je oduzeta imovinska korist pribavljena kaznenim djelom u iznosu od oko 116.000 eura. Ranije su pravosnažno osuđeni i drugi članovi ove grupe te je Huseinu N. - financijskom direktoru i članu uprave 'Fortune' izrečena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i 10 mjeseci, dok su Aliji N. - knjigovođi 'Fortune' i Redži D. - direktoru poduzeća 'Fortex', izrečene kazne zatvora u trajanju od po jednu godinu, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva TŽ.