ZAPLIJENJENO VIŠE OD TRI TONE ROBE Carinica iz UNO BiH pogodovala krijumčarenju duhana za nargilu

Lisice žena
Newsweek

Nakon što je ispitao osumnjičene, postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za jednu osobu i mjere zabrane za tri osumnjičene osobe, u predmetu sa koruptivnim elementima, a koje su lišene slobode u okviru akcije SIPA-e, u suradnji sa Federalnom upravom policije (FUP), MUP-om Republike Srpske (RS), MUP-om Sarajevske županije (SŽ) i MUP-om Tuzlanske županije (TŽ), kao i Upravom za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, realiziranoj na području Sarajeva, Tuzle i Srebrenice.

Mjera pritvora za osumnjičenu Danku K. (1973.) iz Užica, državljanku BiH i Republike Srbije, zaposlenu na poslovima carnika u UNO BiH, predložena je iz razloga opisanih u članku 132. stav 1. točka a), b) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičena mogla ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike ili ponovno počiniti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

U odnosu na osumnjičene Elvira I. (1990.) iz Zvornika, državljanina BiH, Alena H. (1983.) iz Novog Pazara, državljanina BiH i Republike Srbije i Marka M. (1992.) iz Bajine Bašte, državljanina BiH, predložene su mjere zabrane, u skladu sa zakonom, koje uključuju zabranu putovanja uz oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja osobne iskaznice za prelazak državne granice BiH, zabranu sastajanja sa određenim osobama, te obavezno povremeno javljanje državnom organu.

U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su osumnjičeni, kao pripadnici grupe za organizirani kriminal, djelujući zajednički sa jasno definiranim ulogama, u razdoblju od mjeseca ožujka do početka listopada ove godine, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, u više desetaka navrata vršili krijumčarenje velikih količina akcizne robe (duhana za nargilu), preko državne granice iz R. Srbije u BiH, a potom skladištili i stavljali u promet kao neocarinjenu robu na tržištu BiH. Na ovaj način izbjegnuto je plaćanje carinskih i poreznih obaveza u iznosu od 750.000 KM, za koji iznos je oštećen proračun BiH.

Osumnjičena Danka K. se tereti da je, kao službena osoba UNO BiH, zaposlena na poslovima carinika u Carinskom referatu Skelani, koristeći svoj službeni položaj, počinjenjem koruptivnih radnji za ugovorene novčane iznose, sudjelovala u krijumčarenju i prijevozu duhana za nargilu preko državne granice.

Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo 'Organizirani kriminal' iz članka 250., u vezi sa kaznenim djelima 'Nedozvoljen promet akciznih proizvoda' iz članka 210a., 'Nedozvoljeno skladištenje robe' iz članka 210b., 'Krijumčarenje' iz članka 214., a osumnjičena Danka K. i za kazneno djelo 'Zloupotreba položaja ili ovlaštenja' iz članka 220. KZ-a BiH.

U sklopu operativne akcije 'Plug' privremeno je oduzeto 3250 kg akcizne robe (duhan za nargilu), 509 kilograma uglja za nargilu, te veći iznos novca, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.