Za uhićene u Neumu i na Ilidži zatražena još dva mjeseca pritvora

Privođenje Keljmendi i ekipa
Dnevni avaz

Tužiteljstvo BiH predložit će Sudu BiH još dva mjeseca pritvora uhićenima u akciji kodnog imena 'Rez', saznaje 'Dnevni avaz' iz izvora bliskih ovoj pravosudnoj instituciji.

Riječ je o uhićenima Elvisu Keljmendiju, Anelu Sejfoviću, rođaku Amela Sejfovića i Ajlinu Ahmiću. Njima je pritvor određen 15. srpnja kako bi se osigurao neometan nastavak i okončanje istrage u ovom predmetu za organizirani kriminal. Tužiteljstvo sada traži još dva mjeseca.

Neki od uhićenih su u vrijeme provođenja policijske akcije bili u Neumu, te su im policijski službenici stavili lisice na ruke u tom gradu. Dio ekipe je uhićen na Ilidži.

Iz Tužiteljstva BiH su nakon uhićenja poručili da prema prikupljenim dokazima, u predmetu u kojem je ostvarena značajna međunarodna suradnja, osumnjičeni su djelovali kao organizirana kriminalna grupa, sa podijeljenim ulogama i zadacima, koja je duže vremensko razdoblje vršila krijumčarenje i prodaju na ilegalnom narko tržištu Sarajeva i drugih gradova, velikih količina opojnih droga.

Svi su uhićeni koristili aplikaciju Sky. Elvis Keljmendi koristio je nadimak 'Besa Bes' i 'Cataleya', Ajlin Ahmić je bio 'Avatar', a Sejfović je bio 'Bernardo Provenzano', navodi 'Dnevni avaz'. Sumjiče se da su na kilogramu kokaina uzimali 90.000 KM, a heroina 40.000 KM.

Prema navodima tužitelja Džermina Pašića, uhićeni Keljmendi, Ahmić i Sejfović su od polovine 2019. godine do dana uhićenja na teritoriji Bosne i Hercegovine, Turske, Albanije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i drugih zemalja EU, iako su znali da se radi o opojnoj drogi, kao i da nemaju odobrenje nadležnog organa za nabavku, kupovinu, držanje i prodaju opojnih droga, neovlaštenim međunarodnim prijevozom, prijenosom, proizvodnjom i prodajom opojnih droga kanabis, kokain, speed i heroin organizirali grupu za kriminal s ciljem kontinuiranog pribavljanja financijske dobiti.