Vehabije su planirale terorizam u Bosni i Hercegovini

Vehabije su planirale terorizam u Bosni i Hercegovini

Rijad Rustempašić i njegov brat Muhamed te Abdulah Hadžić i Edis Velić, optuženi za terorizam, planirali su napade na objekte Vlade RS-a, rekao je u Sudu BiH zaštićeni svjedok N, agent Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA).

On je naveo da su planirani i napadi na LOT timove EUFOR-a u BiH, pripadnike postrojbi Oružanih snaga BiH koji trebaju ići u Afganistan i na neke osobe hrvatske nacionalnosti te da su to informacije koje su prikupljene od insajdera u skupini Rustempašića. Zaštićeni svjedok “N” još je naveo da se Rustempašić dovodio u vezu sa slanjem optičkih nišana iz Austrije u BiH, a radio je na nabavi specijalističke vojne opreme iz Njemačke u vrijednosti od oko 30.000 maraka.

- Znali smo gdje se sastaju Rustempašići, Handžić i Velić i njihove namjere. Znali smo da su se obučavali - naglasio je svjedok N. Rijad Rustempašić je bio osumnjičen za napade na hrvatske povratnike u središnjoj Bosni i podmetanje eksplozivnih naprava. Policiji su poznati i Abdulah Handžić te Edis Velić, koji su prosvjedovali protiv deportacija osoba koje su nezakonito dobile državljanstvo BiH, ali i na prosvjedima podrške muslimanima u Palestini i Iraku.

Oni su palili američke i zastave europskih zemalja.

vecernji list