Vehabije optuženi za terorizam izjavili da nisu krivi

Optužnica tereti Rijada Rustempašića, Abdulaha Handžića, Edisa Velića i Muhameda Rustempašića za kazneno djelo terorizma, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom. Peti optuženi Edis Stroil nije dostupan vlastima BiH pa se protiv njega postupak trenutačno ne vodi.

U optužnici se precizira da je Rijad Rustempašić organizirao skupinu u koje je uključio Abdulaha Handžića, Edisa Velića, Muhameda Rustempašića i Edisa Stroila.

Prigodom pretrage prostorija što su ih koristili optuženi pronađeno je oružje, eksploziv te drugi predmeti od kojih je moguće izraditi improvizirane eksplozivne naprave.

Također su zaplijenjene i videosnimke uvježbavanja rukovanja oružjem.

Tužiteljstvo BiH na temelju prikupljenih dokaza smatra kako su se petorica Bošnjaka, pripadnika radikalnog islamskog pokreta vehabija, pripremali za napad na "jedan od identificiranih objekata radi ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i ozbiljne destabilizacije osnovnih političkih, ustavnih, gospodarskih i društvenih struktura BiH".

"Ovakve ideje, stajališta i planirane aktivnosti skupine predstavljaju prijetnju sigurnosti Bosne i Hercegovine na unutarnjem i međunarodnom planu", objavio je Sud BiH.

Mediji su ranije navodili da su optuženi pripadnici radikalne islamske skupine planirali i napade na katoličke vjerske objekte.

 

HINA