Vehabije iz Srbije uhićene u Tuzli

policija

...neslužbeno doznajemo da su uhićeni Jasmin Korać i Milutin Sretenović. Obojica su državljani Srbije.
Susjedi nešto kriju

Oni se dovode u vezu s određenim aktivnostima na koje se odnosi istraga Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH. Uhićeni su državljani Republike Srbije te se utvrđuje  regularnost njihovog boravka u Bosni i Hercegovini.  Cijelu akciju izvode djelatnici Službe za poslove sa strancima BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nakon čega će Služba za poslove sa strancima poduzeti daljnje zakonom predviđene aktivnosti, priopćeno je iz državnog Tužiteljstva. Skupina vehabijskog pokreta boravila je u kući vlasnika Semira Hukića. Susjedi jučer nisu bili raspoloženi za razgovor, ali su rekli da su se u toj kuću prije pet godina počele okupljati osobe bliske vehabijskom pokretu. U toj kući djeluje i mesdžid. Susjedi međusobno pričaju da su tu dolazila i “bijesna” vozila stranih registracijskih oznaka.

Tuzla poprište vehabija

Zašto je došlo do uhićenja, nitko ne zna niti bilo tko želi komentirati. Međutim, malo dalje od kuće mesdžida, doznajemo da su se ranije okupljali u Jalskoj džamiji. Nakon što su se vjernici pobunili radikalnom načinu islama, oni su napustili tu džamiju. Doznajemo da je vođa te skupine Semir Hukić u čijem je vlasništvu kuća. Ovo je drugo uhićenje osoba bliskih vehabijskom pokretu u posljednjih nekoliko dana. Podsjetimo da su u Tuzli nedavno uhićene još dvije osobe, Maksim Božić (20) koji još koristi i ime Mirza Gradaščević i Abu Muhamed te Enes Sejranić (23), koji se dovode u vezu s vehabijskim pokretom i nad kojim se vodi istraga zbog sumnje za terorizam. Naime, ove dvije osobe su uhićene u akciji MUP-a TŽ-a u naselju Grabovica u Tuzli, a tom prilikom kod njih je pronađena veća količina naoružanja, kao i predmeti koji asociraju na improviziranu eksplozivnu napravu, tvar koja asocira na eksploziv, uključujući i upaljač, te je pronađeno i nekoliko priručnika za rukovanje eksplozivnim sredstvima i napravama. Nakon uhićenja ove dvije osobe se dovode i u vezu sa vehabijskom zajednicom koja djeluje na ovom području, a prema iskazima susjeda, često su viđali da su skupine od po tri do četiri vehabije dolazile kod Maksima. Podsjetimo da je Maksim prilikom lišenja slobode pružio otpor ovlaštenim službenim osobama, prilikom čega je prema policijskom službeniku usmjerio napunjenu automatsku pušku s metkom u cijevi te je potom pokušao pobjeći.  

Nemoj da te koljemo

Na mjestu događaja jučer smo doznali i to da se jedan od susjeda usprotivio jednom od vehabija i doživio neugodnost. Vehabija mu je prišao i u nazočnosti nekoliko osoba koje su bile s njim rekao: “Što hoćeš, nemoj da te koljemo.” Iako su drugi susjedi govorili da se to prijavi policiji, ovaj to nikada nije smio.

dnevmi list