UKLJUČENE HRVATSKA, NJEMAČKA I SAD Dušan označen kao glavni za nabavku droge i oružja za BiH

Oružje puške i pištolji
Ilustracija

Kao osoba koja je bila glavna za nabavku droge sa uhićenima u akciji 'Sotrage 2' označen je Dušan L. iz Gradiške koji je, kako se sumnja, osim droge nabavljao i oružje, a novac su osumnjičeni međusobno dijelili, pišu 'Nezavisne novine'.

Novcem od prodaje droge osumnjičeni u okviru ove akcije kupovali su nekretnine i skupocjene automobile. Dušan L. je sin Milivoja L., za kojim je raspisana tjeralica za ubojstvo Strahinje Stojanovića,  a nakon uhićenja u akciji 'Storage 2'  i za Dušanom L. će biti raspisana tjeralica.

Sumnjiče ga da je sa Aleksandrom N. za drogu jednom dao oružje i jednom visokorangiranom članu narko-kartela 'Tito i Dino'. Ta droga, odnosno kokain koji je preuzet iz Nizozemske je prebačen u Hrvatsku te je rasprodat u Splitu.

Za Dušana L. se sumnja da je više od dvije godine trgovao narkoticima i oružjem sa osobama uhićenim u ovoj akciji, a grupa se bavila prijevozom i skladištenjem droge. Sumnja se da su, kako bi se dočepali narko-tržišta Hrvatske, tamo prelazili iz Gradiške, a za rute se snalazili na razne načine.

Za nizozemsko crno tržište grupa je, prema informacijama iz istrage, imala oružje, a novac od prodaje bi vraćala u BiH, gdje ga je ulagala. Dušan L. je, prema informacijama iz istrage, kupovao pištolje koje je prepravljao i prodavao, a sumnja se da je to radio preko poduzeća u Slovačkoj, kao i da je dio tog oružja završio u Srbiji.

Inače, Tužiteljstvo BiH u slučaju akcije 'Storage 2' zatražilo je pritvor za osumnjičene Veljka U., Mladena G., Savu D., Sašu V., Aleksandra V., Filipa M., Gordana G., Dražena K., Dragoslava R., Darka V., Kostadina B., Nebojšu T., Darija T., Radivoja L. i Sašu N., a o tome će odlučiti Sud BiH.

Među 20 osumnjičenih koje su uhitili pripadnici SIPA i MUP-a RS bili su i Dragan G., bivši pripadnik MUP-a RS, te Nikola I., Goran V., Radoslav N. i Predrag S., ali su oni pušteni, a traga se za još nekoliko osoba. Za odbjeglim osumnjičenima u ovoj akciji bit će raspisane tjeralice, navode 'Nezavisne novine'.

Kako je priopćeno iz Tužiteljstva BiH, mjera pritvora zatražena je kako bi se osiguralo neometano dalje provođenje istrage, a obuhvaćene akcijom terete da su krijumčarili drogu iz Albanije i Crne Gore u BiH, a potom za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Njemačku.

Terete ih za organizirani kriminal povezan s krijumčarenjem i neovlaštenim prometom velikih količina opojnih droga iz Albanije i Crne Gore u BiH, te dalje prema Hrvatskoj, Sloveniji i zemljama EU, kao i ilegalnu nabavku i krijumčarenje oružja i streljiva u velikim količinama iz BiH na područje Nizozemske i Njemačke radi prodaje na tamošnjem ilegalnom tržištu.

U okviru istrage evidentirano je krijumčarenje više stotina kilograma skunka i drugih droga. "Također, dio osumnjičenih terete i za formiranje ilegalne laboratorije s posebnim uvjetima za proizvodnju opojne droge, zatim krađu i otuđenje skupocjenih motornih vozila i organizirano krijumčarenje ilegalnih migranata", navodi se u priopćenju.

U dosadašnjem radu na predmetu ostvarena je suradnja Tužiteljstva BiH sa partnerskim institucijama iz Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Njemačke, Nizozemske i drugih zemalja a u nastavku istrage, bit će realizirana dodatna suradnja sa partnerskim institucijama Francuske i SAD, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.