UHIĆENI U AKCIJI Za pet osoba predložen pritvor zbog krivotvorenja svega i svačega

Uhićenje muškarac lisice
Ilustracija

Županijsko Tužiteljstvo Tuzlanske županije (TŽ) je sucu za prethodni postupak županijskog Suda Tuzla stavilo prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za pet osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo 'Organizirani kriminal' u vezi sa 'Kritvotvorenjem isprava' i drugim kaznenim djelima. 

Mjera pritvora je predložena za Mehu M. (58) iz Kalesije, Milorada P. (52) iz Bijeljine, Nurdina J. (48) iz Tuzle, Branislava C. (49) iz Zvornika i Sadika S. (53) iz Sapne.

Meho M., koji je bio vođa grupe za organizirani kriminal, je uz pomenuta kaznena djela osumnjičen i za 'Krivotvorenje službene isprave' i 'Pripremanje kaznenog djela', Milorad P. i za kazneno djelo 'Pripremanje  kaznenog djela', a Branislav C. i Sadik S. i za kazneno djelo 'Krivotvorenje službene isprave'.

Istraga je otvorena i protiv N.K (54) iz Tuzle zbog produženog kaznenog djela 'Krivotvorenje isprave', ali je nakon ispitivanja osumnjičeni pušten da se brani sa slobode.

Meho M. je osumnjičen da je u razdoblju od polovine 2019. do kraja rujna 2023. godine na području TŽ i Republike Srpske (RS) rukovodio grupom za organizirani kriminal, u kojoj su bili i ostali osumnjičeni sa različitim ulogama u grupi, radi izrade i nabavke lažnih javnih isprava većem broju osoba s ciljem da se upotrebljavaju kao prave, a kako bi za sebe i članove grupe sticao protupravnu imovinsku korist.

Tako su u pomenutom razdoblju izradili i nabavili različite krivotvorene javne isprave: uvjerenja o nekažnjavanju, diplome srednjih škola, certifikate o poznavanju stranih jezika, liječnička uvjerenja, vozačke dozvole, pečate ulaza i izlaza u putnim ispravama i druge javne isprave i na taj način pribavili veću protupravnu imovinsku korist za sebe.

Osumnjičeni su lišeni slobode 26. rujna u koordiniranoj operativnoj akciji 'Alterego I i II' koju su proveli službenici Državne agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA), uz suradnju sa MUP-om TŽ i MUP-om RS-a. Izvršeni su pretresi na više lokacija na području TŽ i RS po nalogu Tužiteljstva TŽ i Republičkog javnog tužiteljstva RS, uz naredbu županijskog Suda u Tuzli. Pretresima i operativnoj akciji su prethodile provjere i istražne radnje koje su trajale duže razdoblje.

Protiv njih je donesena naredba o provođenju istrage i ispitani su u Tužiteljstvu. Istraga u ovom predmetu će se nastaviti u narednom razdoblju, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva TŽ.