UHIĆEN U DOLASKU Liječnik zaprijetio tužiteljici i sucu, uhićen je

Lisice na rukama uhićenje
Ilustracija

Jasmin M. iz Zenice uhićen je jučer zbog prijetnji tužiteljici Tužiteljstva Zeničko-dobojske županije (ZDŽ) i sucu Općinskog suda u Zenici, a sve zbog kaznenog procesa koji se protiv njega vodi na tom sudu. MUP ZDŽ se obratio jasnosti sa informacijom o uhićnju i procesuiranju osobe koja se dovodi u vezu sa prijetnjama tužiteljskim i sudskim dužnosnicima u ZDŽ.

Prema informacijama do kojih se moglo doći putem službenih izvora, Županijsko tužiteljstvo ZDŽ, dana 5.9.2022. godine, podiglo je optužnicu protiv Jasmina M. i Ulmihane K. zbog produženog kaznenog djela 'Zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika' iz članka 219. stav 1. u vezi sa člankom 55. KZ FBiH.

Optužnica je u cijelosti potvrđena dana 7.9.2022. godine od strane suca za prethodno saslušanje Općinskog suda u Zenici. Uvažavajući presumpciju nevinosti iz članka 3. Zakona o kaznenom postupku FBiH u kojem je u stavu 1. definirano da se svatko smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja, objavljena je anonimizirana optužnica u cilju zaštite oštećenih osoba, svjedoka, službenih evidencija, navodi Zenicablog.

U optužnici je navedeno da je ista podignuta protiv Jasmina M. iz Zenice, osuđivan presudom Općinskog suda u Zenici za kazneno djelo iz članka 332. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH, na kaznu zatvora u trajanju od dva mjeseca, te se ne vodi drugi kazneni postupak.

Optužnica je podignuta i protiv Ulmihane K. iz Zenice, neosuđivana i ne vodi se drugi kazneni postupak protiv iste osobe.

Oni su u dužem vremenskom razdoblju tijekom 2021. godine, pa do 4.3.2022. godine, na području Zenice, kao roditelji grubo zanemarili svoje funkcije zbrinjavanja i odgoja troje zajedničke malodobne djece sa kojim žive u zajedničkom domaćinstvu, na način da su usljed konzumiranja alkohola i droga, propustili da vode brigu o higijeni i zdravlju djece, odlasku u školu jednog malodobnog djeteta i njegovim školskim obavezama, te su djecu ostavljali često bez nadzora i fizički kažnjavali.

Opstruirali su suradnju sa J.U. Centrom za socijalni rad Zenica tijekom vođenja postupka i posjeta obitelji, iako su svjesni da tako postupajući grubo zanemaruju funkciju zbrinjavanja i odgoja djece, to i htjeli, zbog čega su od strane oca osumnjičene K. I. i prijavljeni J.U. Centru za socijalni rad Zenica, dakle, kao roditelji grubo zanemarili svoju funkciju zbrinjavanja i odgoja djeteta ili maloljetnika, čime su, svatko ponaosob, počinili produženo kazneno djelo 'Zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika' iz članka 219. stav stav 1. KZ FBiH, u vezi sa člankom 55. istog Zakona.

Jasmin M. je inače liječnik u Kantonalnoj bolnici Zenica, a prema dostupnim podacima, prije nekoliko godina prouzrokovao je i doživio tešku prometnu nesreću, od koje ima trajne posljedice, a i dugotrajno je liječen.

On je u četvrtak u poslijepodnevnim satima i u petak ujutro na društvenim mrežama ostavio nekoliko statusa, u kojima je vrijeđao i prijetio tužiteljici Rasmi Baždalić i sutkinji Aidi Smajiš, između ostalog riječima 'Raznijet ću ih, ili grob'. Prema dostupnim podacima, Jasmin M. je uhićen u petak prijepodne prilikom dolaska na sud, te ako je i ozbiljno planirao da izvede napad, nije ga uspio realizirati.