UBIT ĆU TE, UMRI VIŠE Zeničanin brutalno davio i kamenom izudarao ženu, a onda je pobjegao u Hercegovinu

Hitna pomoć nosila
Hercegovina.info

Županijsko tužiteljstvo Zeničko-dobojske županije (ZDŽ), dana 6.2.2023. godine, podiglo je optužnicu protiv Neđada M. zbog kaznenog djela 'Ubojstvo u pokušaju' iz članka 166. Stav 1. KZ FBiH u vezi sa člankom 28. KZ FBiH u stjecaju sa kaznenim djelom 'Oduzimanje tuđe pokrentine' iz članka 291. Stav 1. KZ FBiH.

Optužnica je u cijelosti potvrđena dana 7.2.2023. godine od strane suca za prethodno saslušanje Općinskog suda u Zenici, navodi Zenicablog.

"Na osnovu članka 45. stav 2. točka i) u vezi sa člankom 241. stav 1. Zakona o kaznenom postupku FBiH (ZKP FBiH), podižemo optužnicu protiv: Neđada M., 1973. godište, iz Zenice, neosuđivan, nalazi se u pritvoru po rješenju Županijskog suda u Zenici od 24.11.2022. godine, koji pritvor je produžen rješenjem od 21.12.2022. godine i traje do 23.2.2023. godine.

Optužnica je podignuta zato što je: dana 18.10.2022. godine, oko 15 sati, u Zenici, na lokalitetu naselja Blatuša, gdje se prethodno dovezao sa K. Z. vozilom marke '…' reg. oznaka …, vlasništvo poduzeća '…' kojim je ona upravljala, pa kada su izašli iz vozila i sjeli pored rijeke Bosne, iznenada i neočekivano fizički napao K. Z., s namjerom da je usmrti.

Uradio je to na način da joj je stavio nepoznat predmet preko usta, te istu oborio na tlo, držeći jednu ruku preko njenih usta, dok ju je drugom rukom držao za vrat i pri tome davio, govoreći joj: 'Ubit ću te, mrtva si, umri, umri više', dok se Z. opirala i pokušavala obraniti, da bi potom pokušao nanijeti joj ozljede u predjelu vrata šarafcigerom ukupne dužine oko 16 cm, u čemu nije uspio jer je ona isti otrgnula od njega i bacila ga.

Nakon toga ju je ponovno rukama uhvatio za vrat i davio, govoreći joj da je gotova, a potom uzeo jedan veći kamen i sa istim joj zadao više udaraca u predjelu lijeve strane glave, iako je bio svjestan da ju na taj način može usmrtiti, što je i htio, nanijevši K.Z. tjelesne ozljede.

Ozljede su bile u vidu: nagnječno-razderne rane tkiva poglavine čeonog dijela glave lijevo dimenzija 10 cm, sa otokom i krvnim podlivom tkiva, natučenja-uboja sa otokom i jakim krvnim podlivom mekih tkiva oko orbite lijevog oka, sa zatvaranjem cijelog oka, uz krvarenje ispod konjuktive bulbusa lijevog oka, natučenja-uboja sa otokom, krvnim podlivom i oguljotinama kože u predjelu lijevog obraza, višekomadnog prijeloma koštanog sklopa lijeve orbite sa pomjeranjem ulomaka kosti. 

Zatim višekomadnog prijeloma gornje-vilične sinusne šupljine lijevo sa pomjeranjem ulomaka kosti uz krvarenje u sinusnu šupljinu, djelomičnog iščašenja sljepoočno-donjeviličnog zgloba lijevo i prijeloma lijeve jagodične kosti lica sa pomjeranjem ulomaka kosti, koje u svom sveukupnom djelovanju imaju obilježje teške tjelesne ozljede, usljed kojih ozljeda je K. Z. izgubila svijest.

Nakon toga je Neđad M., bez cilja pribavljanja imovinske koristi, oduzeo putničko vozilo marke '…' reg. oznaka …, vlasništvo poduzeća '…', u kojem su se nalazile osobne stvari K. Z., svjestan da oduzima tuđu pokretninu, što je i htio, te se sa istim odvezao u smjeru općine Prozor-Rama, gdje je u mjestu Grevići ostavio isto vozilo, koje je dana 20.10.2022. godine pronađeno od strane službenika Policijske postaje Prozor-Rama.

Dakle, drugoga s umišljajem pokušao usmrtiti i bez cilja pribavljanja imovinske koristi protupravno oduzeo tuđu pokretninu, čime je učinio kazneno djelo 'Ubojstvo u pokušaju' iz članka 166. stav 1. KZ FBiH u vezi sa člankom 28. KZ FBiH u stjecaju sa kaznenim djelom 'Oduzimanje tuđe pokretnine' iz članka 291. stav 1. KZ FBiH, sve u vezi s člankom 54. KZ FBiH.

Predlažemo sudu da u skladu sa odredbama članka 78. stav 1. KZ FBiH izrekne mjeru sigurnosti oduzimanje predmeta – šarafcigera sa plastičnom zelenom drškom, ukupne dužine oko 16 cm, koji je pronađen i izuzet prilikom vršenja očevida na mjestu događaja, označen kao trag broj '9', jer je isti upotrijebljen za učinjenje kaznenog djela.

Na osnovu članka 151. stav 2. ZKP FBiH predlažemo da Sud prema osumnjičenom Neđadu M. produži mjeru pritvora iz razloga propisanih člankom 146. stav 1. točka a) i c) ZKP FBiH jer i dalje postoje razlozi zbog kojih je pritvor određen i produžen", priopćeno je iz Tužiteljstva ZDŽ.