TUŽITELJSTVO BIH Zbog dilanja oružjem za 67-godišnjaka predložene mjere zabrane

Sipa specijalci
Ilustracija

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera zabrane za Huseina B. (1956.) iz Cazina, državljanina BiH, lišenog slobode u okviru operativne akcije SIPA-e realizirane na području Cazina i Bosanske Krupe.

Navedeni osumnjičeni pod istragom je Tužiteljstva BiH i tereti se da je, tijekom 2023. godine, u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi, u više navrata vršio prodaju, posredovanje i nudio na prodaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva, bez dozvole propisane zakonom Bosne i Hercegovine i u suprotnosti s međunarodnim pravom. 

Navedeni se sumnjiči za kazneno djelo 'Neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe' iz članka 193. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. Mjere zabrane, između ostalog, odnose se na zabranu napuštanja boravišta, zabranu putovanja, te obavezno javljanje nadležnoj policijskoj postaji.

Navedene mjere zabrane osigurat će nesmetano sprovođenje i okončanje istrage koju provodi Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim agencijama i institucijama. Istraga u predmetu se intenzivno nastavlja, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.