TRAGEDIJA KOD MLJETA Kapetan iz Ploča do posljednjeg trenutka pomagao svojim putnicima pa poginuo

Pomorska nesreća Mljet
Facebook

Dubrovačko područje još je uvijek pod dojmom pomorske nesreće koja se pred otokom Mljet dogodila u ponedjeljak, a u kojoj je život izgubio vlasnik i zapovjednik izletničke brodice ‘Kaća‘, pedesetčetverogodišnji Pločanin, Vlatko Peko, piše Dubrovački vjesnik.

Nakon posjeta Nacionalnom parku Mljet i ukrcaja u devet metara dugu brodicu ispred hotela Odisej u Pomeni, devetero putnika, francuskih i slovenskih turista, krenulo je natrag na Pelješac.

U vali od Pomene more je bilo gotovo idealno i ništa nije nagovještavalo tragediju do koje je došlo već kratko po isplovljenju kod otočića Glavat. Brodica se zbog velikih valova prevrnula, no srećom svih devet putnika je spašeno zahvaljujući prisebnosti zapovjednika i Marija Orlandinija iz Ronilačkog centra Aquatica Mljet.

Što se zapravo dogodilo na ‘Kaći‘ raspitali su se kod mještana novinari Dubrovačkog vjesnika. Kažu da je brodica bila sigurna za plovidbu, a zapovjednik i njezin vlasnik iskusni morski vuk koji dobro poznaje tajne mora. Doznaje se da je slovenska obitelj iz Celja, te da se starija kćer bojala mora. U Žuljanu su, na ljetovanje stigli u petak, 8. srpnja, te su se u nedjelju odlučili otići na izlet te posjetiti Nacionalni park Mljet. No nisu se nadali tako valovitom moru uz jaku tramuntanu.

Nakon posjeta Nacionalnom parku, prepričavaju mještani, ‘Kaćom‘ su krenuli nazad prema Pelješcu, no u bok ih je udario prvi jaki val. Brod se zanio, a velika drvena kutija u putničkom prostoru je otklizala i prikliještila noge gospođi iz Slovenije. Muž joj je priskočio u upomoć, no u tom trenutku brodicu udara drugi bočni val, zanosi je i prevrće je. Putnici su ispali u more, jedni kroz prozore, a drugi su spas potražili skakanjem s krme i preko ograde. Srećom u more istovremeno ispadaju sigurnosni pojasevi opremljeni zviždaljkama te su ih putnici uspjeli navući kako bi se održali na morskoj površini.

Nakon što se brodica okrenula naopako, uočili su vlasnika i zapovjednika krvave glave koji ih je odmah pitao jesu li svi dobro.

"Izlazite odmah", povikao je Vlatko Peko i pozvao ih da plivaju prema otočiću Glavat pred Pomenom.

Mladi supružnici iz Francuske s djetetom zaplivali su prema otočiću, no starija kćer slovenske obitelji u strahu je počela zvati u pomoć, a njezina majka zbog ozljeda na nogama nije mogla odmah krenuti ka Glavatu. Zapovjednik Peko se uspio popeti na kobilicu ‘Kaće‘ te je hrabrio putnike da plivaju i da izdrže tih stotinjak metara koliko je od njih bio udaljen otočić. Slovenac mu je odgovorio da će krenuti te pozvao suprugu i kćeri da zaplivaju no, kad je pogledao prema brodici, kapetana više nije bilo na njoj.

Pored brodolomaca su prošla još dva izletnička broda. Tek ih je posada drugoga uočila, ali im se zbog velikih valova i opasnosti da dožive istu sudbinu kao i ‘Kaća‘ nisu mogli približiti.

"Na Mljetu boravi ekipa podvodnih arheologa Hrvatskog restauratorskog zavoda s kojima surađujem. Upravo smo dogovarali što i gdje ploviti i roniti popodne kad su mi radio-vezom prenijeli poruku s broda ‘Novi dan‘ iz Krila Jesenica da su uočili havariju te su uputili S.O.S. poziv. U roku od minutu i pol smo prijatelj Željko Prebisalić i ja bili na mojem 7,5 metara dugom gliseru. Prije nego smo odvezali cimu i uputili se, arheolog-ronilac Anton Divić pitao je može li i on sa mnom, na što smo mi spontano rekli ‘upadaj‘. I dobro da je bio s nama jer Divić je inače doktorirao arheologiju na sveučilištu u Marseillesu i izvrsno govori francuski pa je, kad smo stigli na mjesto nesreće, prevodio nastradalim Francuzima", priča Orlandini.

"Kad smo stigli, u moru sam vidio brodolomce koji su plivali prema Glavatu. Rekli su mi da im nedostaje još jedan. Oplovio sam oko otočića, naišao sam na brod s okrenutim trupom okrenutim te uočio tijelo kapetana s kojim sam prijatelj već 20 godina. Među stradalima je bilo i dijete od pet godine te dvije tinejdžerice, ukupno devet putnika, ali je zapovjednik je nažalost podlegao ozljedama. Slovenci, otac i majka te djevojke od 15 i 17 godina kojoj se tek na Pelješcu pojavila modrica na čelu, te dva bračna para iz Francuske od kojih jedno s petogodišnjim djetetom bili su u strašnom šoku, vidjelo im se to na licima, no brzo smo ih prevezli i našli im smještaj. Slovencima i mladom bračnom paru iz Francuske na Pelješcu, a drugim francuskim turistima u hotelu ‘Odisej‘. Svi su odmah medicinski zbrinuti, no pri prevrtanju broda ostali su bez odjeće i dokumenata, bez ičega", kaže Orlandini, koji je sretan što je uspio spasiti putnike.

Kapetan Vlatko je, kaže, do zadnjeg trenutka nadzirao putnike, no pri tom je sam izgubio život.

S obzirom na to da su putnici u brodolomu izgubili osobne stvari, mobitele i dokumente, pri povratku svojim domovima granicu će moći prijeći predočenjem današnjeg policijskog zapisnika.