ŠTO SE DOGAĐA? Niz nasilja u obitelji u zapadnoj Hercegovini, privedeno više osoba

Nasilje u obitelji
Ilustracija

Na području županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) krajem studenog i u prvoj polovini prosinca ove godine zabilježen je niz kaznenih djela koja spadaju u oblast kaznenih djela protiv braka, obitelji i mladeži kaznenog zakona (KZ) Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Obzirom da je MUP ŽZH veoma šturo izvjestio o tim događajima, odnosno samo su na svojim službenim stranicama naveli da su zabilježena navedena kaznena djela, upitali smo navedenu instituciju o čemu je riječ, obzirom da kazneno djelo protiv braka, obitelji i mladeži KZ FBiH ima širok raspon kaznenih djela (dvobračnost, omogućavanje sklapanja nedozvoljenog braka, izvanbračna zajednica s mlađim maloljetnikom, oduzimanje djeteta ili maloljetnika, promjena obiteljskog stanja, zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika, napuštanje djeteta, povreda obiteljskih obveza, nasilje u obitelji, izbjegavanje izdržavanja, sprječavanje i neizvršavanje mjera za zaštitu maloljetnika).

Iz MUP-a ŽZH za Hercegovina.info odgovorili su da je osnovni razlog za šturo objavljivanje usmjerenost na zaštitu žrtava obiteljskog nasilja.

Tako se u nekoliko dana na području zapadne Hercegovine dogodilo niz kaznenih djela 'Nasilje u obitelji' i to 30. studenog je takvo kazneno djelo prijavljeno Policijskoj upravi (PU) Široki Brijeg, 5. prosinca Policijskoj upravi Grude, 7. prosinca PU Ljubuški, te 10. prosinca PU Posušje, potvrdili su iz MUP-a ŽZH za Hercegovina.info.

Podsjetit ćemo kako se javnost vrlo dobro sjeća sličnih događanja u Bosni, ali i regiji poput ubojstva Nizame Hećimović u Gradačcu, gdje je ubojica svoje nedjelo prenosio na društvenim mrežama. A u sjećanju je i ne tako davni događaj koji je uzburkao javnost, kada je bivši rukometaš Denis Buntić na području Ljubuškog napao svoju suprugu Klaru. On se sumnjiči za KD 'Nasilje u obitelji', kao i za 'Nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari'.

"Policijski službenici postupaju po prijavama građana, te poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti, isto tako i po gore navedenim kaznenim djelima (op.a. KD za koja smo slali upit, studeni i prosinac) policijski službenici su postupili i lišili slobode počinitelje kaznenih djela, poduzeli i druge mjere i radnje iz svoje nadležnosti, te o svemu izvijestili Županijsko tužiteljstvo ŽZH u Širokom Brijegu, koje provodi daljnju istragu", potvrdili su za Hercegovina.info iz MUP-a ŽZH.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.