SNIMAO ŽENE U TOALETU Radnica se spotaknula o kameru, istraga dovela do Goraždanina (42)

uhićenje,goražde,neovlašteno snimanje,toalet
Ilustracija

Muškarac iz Goražda inicijala A. Č. (42) prijavljen je zbog neovlaštenog snimanja u ženskom WC-u poslovnom subjektu u Goraždu, potvrdio je za Klix.ba Predrag Golubović, glavni županijski tužitelj.

Slučaj je svom rukovoditelju prijavila radnica čistoće koja se slučajno spotaknula na postavljenu napravu, a pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a BPK Goražde su nakon zaprimljene prijave identificirali osobu za koju se osnovano sumnja da je počinio kazneno djelo iz članka 189. Kaznenog zakona FBiH.

Osumnjičeni A. Č je priveden u prostorije Sektora kriminalističke policije MUP-a BPK Goražde, gdje mu je određeno zadržavanje do 24 sata, a na osnovu suglasnosti Županijskog tužilaštva i naredbe Općinskog suda u Goražde, izvršen je pretres objekata koje koristi osumnjičeni radi pronalaska predmeta koji se mogu dovesti u vezu s kaznenim djelom neovlašteno optičko snimanje.

Prilikom pretresa pronađeni su određeni predmeti koji će biti vještačeni u narednom periodu.

"Tužiteljstvo nije predložilo određivanje mjere pritvora jer su pretresom isključeni predmeti koji će biti ispitani, ali i zbog činjenice da je osumnjičenik u nazočnosti branitelja u potpunosti priznao počinjenje navedenog kaznenog djela. Prema iskaza osumnjičenika, snimke nastale tijekom neovlaštenog snimanja nije nikome učinio dostupnima”, kazao je Golubović.

Golubović je za Klix.ba potvrdio da su iz pretrage izuzeti telefoni i laptopi koje koristi osumnjičeni, te da se zasad sa sigurnošću može tvrditi da su optičke kamere postavljene uglavnom u ženskim toaletima u dva poslovna subjekta i jednoj privatnoj kući. Nakon dovršetka očevida koji je u tijeku, javnosti će biti poznati i drugi detalji. Za sada nema pouzdanih informacija o tome jesu li neki sadržaji, odnosno nastale snimke igdje distribuirane i u koje svrhe.

Ono što su novinari saznali jest da je oprema koju koristi A. Č. općenito su lako dostupna, jeftine kamere.

S druge strane, za radnje neovlaštenog snimanja predviđene su novčane ili zatvorske kazne do tri godine.

Avaz saznaje da je uhićen Ahmed Čovčić, uposlenik jedne goraždanske firme u kojoj je također postavljao kamere. Bavi se montažom uređaja za grijanje i radijatora.

Prema informacijama Avaza, on je išao i u privatne kuće i postavljao kamere u ženske toalete, ne samo firmu u koju je radio. 

Ove poslove, obavljao je nakon radnog vremena. Sada se utvrđuje o koliko se objekata radi.