Službenici SIPA-e priveli migrante koji su zlostavljali migrante i na njima zaradili više od 150 000 eura

Migranti Orašje privođenje
GP BiH

Tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, u okviru obimne istrage koja se provodi u borbi protiv međunarodne trgovine ljudima radi seksualne eksploatacije kao i krijumčarenja osoba, od ranih jutarnjih sati koordinira aktivnosti i pretrese koji su se proveli na području Orašja i okoline.

Aktivnosti se odnose na prikupljanje dokaza o počiniteljima kaznenih djela 'Trgovine ljudima'. U ovom predmetu prikupljeni su dokazi da osumnjičene osobe iz migrantske populacije, zloupotrebljavajući težak položaj žrtava koje su također iz migrantske populacije, a borave na području BiH, vrše zlostavljanje i iskorištavanje žrtava, među kojima ima i maloljetnih osoba. 

Aktivnosti koje su proveli Tužiteljstvo BiH, Granična policija i Služba za poslove sa strancima, usmjerene su na prikupljanje dokaza za procesuiranje osumnjičenih, a također i zbrinjavanje i pružanje zaštite žrtvama i oštećenim.

Migranti Orašje privođenje

Osumnjičeni počinitelji i žrtve su iz migrantske populacije koja boravi u BiH, uglavnom državljani Afganistana i Pakistana. Tužiteljstvo BiH i partnerske institucije i agencije nastavljaju intenzivan rad u ovom predmetu, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.

Pripadnici Središnjeg istražnog ureda i Postrojbe granične policije Orašje, uz asistenciju službenika Službe za poslove sa strancima pod nadzorom Tužiteljstva BiH, 24. veljače 2022. godine u ranim jutarnjim satima, izvršili su pretres na području Orašja. Tom prilikom pronađeno je nekoliko migranata i maloljetnih osoba, među kojima su i osumnjičeni za kazneno djelo 'Međunarodna trgovina ljudima' (seksualnom eksploatacijom). 

Prilikom pretresa, pronađen je veći broj mobitela, hladnog oružja, novac te ostali predmeti koji potiču od izvršenja kaznenog djela, te dokazi da je navedena organizirana skupina na seksualnoj eksploataciji maloljetnih muških osoba do sada zaradila preko 150.000 eura. Maloljetne osobe, zatečene prilikom pretresa, privremeno su smještene u kampu Ušivak do smještanja u sigurnu kuću, navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje Granične policije BiH.