Slučaj Mario Šačić: Tko je svodnik, a tko su prostitutke?

...splićanina Ivice Jurišića i dubrovčanina Maria Šačića. Pored grozote podvođenja maloljetnih djevojaka, što je šokiralo dubrovačku javnost, tom prilikom su na površinu isplivale i mnoge druge 'nelogičnosti', očigledno dobro uhodane i jako dobro skrivane od očiju javnosti.
Naime, dubrovačka javnost ostala je šokirana, koliko imenom, navodnog, svodnika Šačića, toliko i činjenicom kako je takav vid turističke ponude uopće prisutan u, kako mu stanovnici vole tepati, mirnom Dubrovniku.

Javna osuda svodništva bila je, reklo bi se, jednoglasna. Navodne svodnike javnost je i prije bilo kakvog policijskog očitovanja unisono proglasila krivima, dakle osudila, što samo po sebi govori o tome koliko je javnost zapravo senzibilizirana i osjetljiva na ovakav vid kriminala. Organiziranje prostitucije osudila je, između ostalih, i Dubravka Šuica, Šačićeva stranačka šefica. Utamničenog Šačića inače se moglo vidjeti na viđenijim stranačkim okupljanima, kao nedavno, kada je Dubrovnik posjetio tada predsjednički kandidat HDZ-a, Tomislav Karamarko.

Bolujem ja, boluješ ti

Mario Šačič zaposlenik je dubrovačkog gradskog komunalnog odjela, no na bolovanju je zadnje tri godine. Njegov odlazak na bolovanje koincidira sa HDZ-ovim gubitkom vlasti ili, bolje kazati, koincidira sa dolaskom nove dubrovačke gradske koalicijske vlasti, predvođene lijevim SDP-om i Gradonačeknikom koji nije 'dobre glave'.

No, prije nego će ovaj, inače uvijek nasmijan i veseo, službenik svoju radnu sobicu zamjeniti onom bolesničkom, doznali smo kako je imao nemalih problema sa polaganjem tzv. državnoga ispita, koji mu je bio neophodan za poziciju na kojoj je radio. To mu, kako nam je rečeno, nije uspjelo niti iz nekoliko pokušaja, no aktualna gradska vlast ne može ga degradirati niti na bilo kakav način sankcionirati, obzirom da se nalazi bolovanju. A bolesnike se, naročito one teže sa trogodišnjim stažem i težim dijagnozama, po hrvatskim zakonima - ne dira.

Luksuzan stil života

Za vrijeme bolovanja Mario Šačić živi sasvim solidnim standardnom. Naime, inače ljubomornim dubrovčanima godinama bodu oči luksuzni automibili i motori, te stil oblačenja ovoga dugogodišnjeg bolesnika, kojega se nerjetko moglo sresti u laganoj šetnji, na relaciji Petrunjela - Culto - Cohiba. Nikada ne biste njegov životni standar mogli povezati sa minimalcem koji prima kao nadoknadu dok se nalazi na bolovanju. Opet, prava je sreća za samoga Šačića da ga mnogobrojne bolesničke dijagnoze ne ometaju u obavljanju tih svakodnevnih aktivnosti.

Tri puta duže izbivao s posla

Prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO-a) osiguranik Mario Šačić u tri je navrata bio na dugotrajnom bolovanju. U sva tri slučaja bolovao je od različitih bolesti, odnosno bolovanje je svaki naredni put 'otvoreno' zbog druge dijagnoze, i to na temelju urednog nalaza liječnika specijalista.

'U slučaju osiguranika Šačića, u tijeku je nadzor bolovanja u ordinaciji izabranog doktora', potvrdili su za PortalOko.hr iz HZZO-a. Naime, doznajemo kako je ovaj pacijent izabrao ordinaciju dr. Depola, odakle su i stizali nalazi temeljem kojih je komisija HZZO-a 'amenovala' višegodišnja bolovanje. No, kako su nam pojasnili, ako se ustanove određene nepravilnosti, odgovornost 'ordinacije' dr. Depola zapravo je minimalna. Naime, procedura je takva da on mora postupiti po nalazu liječnika specijalista, tako da, kada dobije uredan specijalistički nalaz koji 'kaže' kako s pacijentom nešto nije u redu, on 'predmet' proslijeđuje na komisiju HZZO-a, koja onda donosi konačan sud o bolovanju ili upućivanju pacijenta natrag na posao.

Tako da pitanje odgovornosti seli na komisiju HZZO-a. Zdravorazumski se nameće pitanje: Kako to da se nijedan član HZZO-ve komisije, niti nakon tri i pol godine, nije zapitao kako je moguće da netko tako dugo koristi institut bolovanja. Službenik sa kojim smo razgovarali smatra kako je, već nakon pola godine bolovanja, slučaj trebalo konkretnije analizirati, te, po njegovom mišljenju, ili pacijenta vratiti natrag na posao ili pokrenuti postupak slanja pacijenta u invalidsku mirovinu

Pravilnik o kontroli bolovanja

Pravo na bolovanje osiguranika utvrđuje izabrani doktor koji utvrđuje dužinu trajanja bolovanja, ovisno o vrsti bolesti. Tu se obično radi o nekih 30-ak dana ili slično. Nakon proteka tog roka, pravo na bolovanje i duljinu trajanja utvrđuje ovlašteni doktor HZZO-a, koji obavlja i nadzor nad bolovanjem te ima pravo zaključiti bolovanje, ako utvrdi nepostojanje indikacija za daljnji tijek.

Odobrio HZZO

Kada ovlašteni doktor HZZO-a ocjenjuje radnu sposobnost osiguranika, donosi nalaz, mišljenje i ocjenu, i to na osnovu medicinske dokumentacije, a po potrebi i pregleda osiguranika ako ocjeni da je to nužno za utvrđivanje njegove dijagnoze i zdravstvenog stanja.

Dakle, pokretanje postupka kontrole 'opravdanosti' bolovanja je zadaća HZZO-a. Drugim riječima, bolesti zbog kojih Šačić već tri godine ne dolazi na posao, zasigurno su uredno argumentirane i nitko se nebi usudio osporiti nalaz. O kojoj se bolesti točno radi i koji liječnik je procijenio da Šačič nije sposoban raditi, javnost nema pravo znati (redakciji Portaloko.hr je poznato) jer bi objavljivanjem tih informacija ugrozili Šačićeve privatnosti.

Grad Dubrovnik nije reagirao

Prema odredbama Pravilnika , i poslodavac ima mogućnost pokrenuti izvanrednu kontrolu opravdanosti bolovanja.

'Grad Dubrovnik dosad nije iskoristio tu pravilničku mogućnost, a o eventualnim postupanjima nadležnog Zavoda nismo obaviješteni. Ovisno o odluci HZZO-a u konkretnom slučaju donijet ćemo odluku te učiniti sve zakonima predviđene radnje kako bismo zaštitili interes Grada Dubrovnika,' suhoparno birokratski su odgovorili na upit PortalOka.

I tu završava priča o Mariu Šačiću, članu Nadzornog odbora dubrovačkog HDZ-a, zaposleniku Grada Dubrovnika, utamničenom i osumnjičenom za sudjelovanje u organiziranju elitne prostitucije, koji je u ove tri godine izgleda imao snage za obavljanje raznih poslova osim onih u Komunalnom odjelu grada Dubrovnika.

Tamo gdje prestaje priča o Šačiću, počinje priča o Hrvatskoj

U Hrvatskoj su neke stvari naprosto moguće, dozvoljene i društveno prihvatljive. Dok bi, recimo jedan skandinavac, osjećao nelagodu zbog dvodnevnog neopravdanog izostanka s posla, na brdovitom Balkanu bolovanje je najčešće korišten institut kako 'povući državu za nos', kako izvući što više keša, staža i beneficija, a usput ste osigurani od degradiranja ili gubljenja posla.

U Hrvatskoj je lako ploviti u mutnom, lako živjeti 'iznad svojih mogućnosti'. Može se zaposliti u javnoj upravi uz uvjet stranačke pripadnosti. Može se biti godinama na bolovanju i s 'nagelanom' frizurom i kožnim mokasinama od smeđe jelenske kože, šetuckati Vojnovićem.

Lažni bolesnici teret radnika

Liječnik obiteljske medicine 'sluša' HZZO, oni 'slušaju' liječnika specijalistu, njihova komisija vjeruje specijalistima, oni vjeruju svojim pacijentima a poslodavcu je ionako svejedno. Jer novci su javni a ne njihovi vlastiti. I zašto bi se onda jedili.

Naravno kako nitko nije kriv dok mu se ne dokaže suprotno. No, valjalo bi se zapitati kako se osjeća prosječan hrvatski građanim dok čita sve ove gadarije, naročito u kontekstu nekoliko desetaka nacionalnih sudskih procesa, između ostalih i bivšem premijeru Sanaderu. Građanin plaća porez, puni proračun, koji onda prazne lopovi ili lažni bolesnici. Naročito kako se osjećaju mlađi i obrazovaniji, koji bi pristali na bilo kakav posao, ali zbog, između ostalog, lažnih bolesnika na radnim mjestima, nemaju tu priliku. Da ne govorimo o onima u privatnom sektoru, koji moraju raditi čak i bolesni, jer u suprotnom gubi i posao i tržište.

Jeftino prodani

Takav se građanin osjeća poput jeftine prostituke koju je vlastita država, kao svodnik, jeftino prodala. Ako bude proglašen krivim, Šačić će odgovarati jedino za podvođenje tih maloljetnica. Koje su, navodno, naplaćivale tisuće kuna za 'pola sata klasičnog seksa', te novce potom dijelile sa svojim makroima. Za sve drugo, krivci su oni koji su 'sve to' to omogućili, samo što oni neće nikada biti niti procesuirani niti osuđeni.

Dubravka Šuica se promptno 'ogradila' od dotičnoga, Grad je najavio kako će 'zaštiti svoje interese', a u službenoj izjavi HZZO navodi kako je 'nadzor bolovanja u tijeku'. Možda se nešto i dogodi. Možda 'društvo svodnik' ipak odluči konačno prestati prostituirati svoje građane.

Izvor: portaloko.hr