SIPA zbog mita privela dvije osobe: Zaplijenjeno 30 000 KM, mobiteli ...

SIPA
Ilustracija

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (2.7.) na području Tuzlanske županije realizirali operativnu akciju kodnog naziva 'Jafa' u okviru koje su priveli dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela iz člana 340. 'Udruživanje radi činjenja krivičnih djela', člana 380. 'Primanje dara i drugih oblika koristi', člana 383. 'Zloupotreba položaja ili ovlaštenja', člana 382. 'Protuzakonito posredovanje' i člana 381. 'Davanje dara i drugih oblika koristi' Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.  

Postupajući po naredbi Općinskog suda u Živinicama, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretres osoba, pokretnih stvari, stambenih i poslovnih objekata na sedam lokacija u Živinicama i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli novac u iznosu od 30.000 KM, dva mobila telefona, USB stick, te druge predmete koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Navedene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će biti predata u dalju nadležnost Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje SIPA-e.