SIPA ISTRAŽILA Kako je tijekom pandemije opran novac u iznosu većem od 11 milijuna KM

SIPA ISTRAŽILA Kako je tijekom pandemije opran novac u iznosu većem od 11 milijuna KM
Hercegovina.info

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u skladu sa odredbama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (Zakon) kontinuirano poduzima aktivnosti na prikupljanju obavještajnih podataka i informacija od obveznika među kojima su najznačajniji komercijalne banke.

Navedenim aktivnostima su prikupljeni podaci i informacije u vezi različitih aktualnih pojavnih oblika izvršenja krivičnih djela koja za posljedicu imaju sticanje protuparavne imovinske koristi, među kojima su i podaci u vezi krivičnih djela počinjenih u vezi nabavke i distribucije medicinskih sredstava i opreme u vezi sa pandemijom COVID-19.

S tim u vezi na osnovu prikupljenih podataka i informacija od početka 2020. godine nadležnim tužiteljstvima u BiH podneseno je sedam izvještaja o počinjenim krivičnim djelima i izvršiteljima kojim je dokumentirano postojanje osnova sumnje da je 16 fizičkih i šest pravnih osoba počinilo krivična djela kojim su stekli imovinsku korist u ukupnom iznosu od 6.808.131,54 KM, i na taj način pričinili materijalnu štetu u ukupnom iznosu od 5.704.645,13 KM, te izvršili pranje novca u ukupnom iznosu od 11.156.950,76 KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored navedenog SIPA nadležnim organima u BiH kontinuirano dostavlja prikupljene obavještajne podatke i informacije koje mogu biti od značaja za poduzimanje aktivnosti iz njihovog domena rada. U skladu s tim, SIPA je policijskim agencijama i poreznim organima u BiH od početka 2020. godine u 152 navrata, dostavila obavještajne podatke i informacije.

Od strane nadležnih poreznih organa su od početka 2020. godine, dostavljene povratne informacije kojim je SIPA obaviještena da su postupajući po dostavljenim obavještajnim podacima i informacijama, kod poreznih obveznika utvrdili dodatne porezne obaveze u ukupnom iznosu od 1.365.746,94 KM, odnosno da su nadležnim tužiteljstvima podnijeli šest izvještaja o počinjenim krivičnim djelima i izvršiteljima te tri prekršajna naloga.

Na osnovu obavještajnih podataka i informacija koje je SIPA dostavila Ministarstvu uutarnjih poslova Republike Srpske u dalju nadležnost, podnijet je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršitelju protiv jedne osobe. Imajući u vidu značaj ostvarene suradnje koja je prioritet u radu SIPA-e, zahvaljuju se policijskim agencijama i poreznim organima u BiH, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje SIPA-e.