SARAJEVO FUP uhitio dilera droge za migrante i Sarajlije

Policija
Hercegovina.info

Dana 7.7.2020. godine službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Županije Sarajevo, započeli aktivnosti na realizaciji operativno taktičke akcije kodnog naziva 'Lipa', vezano za dokumentiranje osoba i krivičnih djela 'Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga' iz člana 238. st. 1. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Sarajevu izvršen je pretres na jednoj lokaciji na području Općine Novi Grad Sarajevo, te je uhićena osoba iz Sarajeva inicijala M.Dž. (1980.) koja se sumnjiči za vršenje navedenog krivičnog djela.

Prilikom pretresa stana koji koristi osumnjičeni pronađena je i oduzeta određena količina nepoznate materije koja svojim izgledom asociraju na opojne droge 'amfetamin', 'heroin' i 'cannabis Sativa L', a čija će se količina i vrsta utvrditi naknadnim vještačenjem. Pored navedenog pronađena je i oduzeta vaga za precizno vaganje, novac u različitim apoenima i valutama, mobilni tel. i SIM kartica, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

Osumnjičeni M.Dž. je kriminalistički obrađen u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te je predat na dalju nadležnost Županijskom tužiteljstvu Županije Sarajevo uz Izvještaj o izvršenim krivičnim djelima.

Istog dana lišen je slobode državljanin Alžira, inicijala H.H. (1988.), neposredno nakon što je izvršio kupovinu opojne droge od strane osumnjičenog M.DŽ., a koja je i pronađena kod istog prilikom osobnog pretresa.

Posredstvom Službe za poslove sa strancima utvrđen je identitet osobe H.H. nakon čega je ista kriminalistički obrađeno, te predata na dalju nadležnost Županijskom tužiteljstvu Županije Sarajevo uz Izvještaj o počinjenom krvičnom djelu zbog krivičnog djela 'Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga' iz člana 239. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu ove višemjesečne istage u prethodnom periodu uhićeno je i zadokumentirano više osoba koje su vršile kupovinu opojne droge od strane osumnjičenog M.Dž.

S tim u vezi, dana 13.5.2020. godine uhićena je osoba iz Sarajeva inicijala A.D. (2001.), dana 21.5.2020. godine uhićen je državljanin Turske inicijala G.S. (1989.), dana 1.6.2020. godine uhićena je osoba iz Sarajeva inicijala A.H. (2001.), dana 3.6.2020. godine uhićena su dva državljana Maroka inicijala A.A. (1991.) i Y.E. (1994.), dana 16.6.2020. godine uhićen je državljanin Pakistana inicijala M.R. (2000.), dana 30.6.2020. godine lišnena je slobode osoba iz Sarajeva inicijala H.H. (1997.).

Kod svih navedenih osoba je prilikom osobnog pretresa pronađena i oduzeta opojna droga, koja će biti korištena kao dokaz u krivičnom postupku, dok je protiv osobaa lišenih slobode podnesen Izvještaj o počinjeom krivičnom djelu nadležnom Tužiteljstvu zbog krivičnog djela 'Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga' iz člana 239. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Federalna uprava policije nastavlja aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.