Punih pet mjeseci ne zna se tko je ubio Puljića

Tragičan događaj koji se zbio prije pet mjeseci, a o kojem su pisali svi mediji u regiji pa i šire kao da je zaboravljen. Ubojstvo 24-godišnjeg Vedrana Puljića u Širokom Brijegu, koje je poslužilo i za raspirivanje međunacionalne mržnje još uvijek nije riješeno.

Političari su skupljali političke bodove kako u Sarajevu tako i u Širokom Brijegu, piše Sarajevo-x.com, a ubojstvo je bilo povod velikim protestima u oba grada koji su, na kraju, rezultirali višesatnom blokadom centra glavnog grada i višednevnim masovnim okupljanjima u Širokom Brijegu uz vatrene govore praćene pjesmama Marka Perkovića Thompsona.

Pet mjeseci nakon smrti kada se buka stišala, nema nikakvih konkretnih rezultate istrage koja još uvijek traje, a do kada će istražni proces trajati to još uvijek nitko sa sigurnošću ne može reći.

'Službenici ne rade na taj način'

Igor Puljić, brat pokojnog Vedrana kazao je za ovaj sarajevski portal kako su on i njegovi roditelji prije nekoliko dana su pozvani u prostorije Federalne uprave policije gdje su upitani žele li da se istraga o ubojstvu Vedrana Puljića nastavi.

Tu je informaciju negirao Ćamil Kreso, šef kabineta direktora FUP-a, koji je za Sarajevo-x.com kazao kako to nije točno, jer policijski službenici ne rade na taj način.

Na pitanje dokle je stigla istraga, rekao je da se ona još uvijek provodi prema nalogu Tužiteljstva Zapadno-hercegovačkog kantona i da FUP, na sufliranje osobe koja je s njim bila u prostoriji, još i pomaže u istrazi. O konkretnim rezultatima istrage nije želio govoriti.

Glavna tužiteljica Vesna Čavar, koja vodi slučaj, rekla je da se provode završne radnje i da će detalji biti poznati krajem ožujka ili početkom travnja. Razlog za tako dugu istragu, prema njenim riječima, leži u detaljnoj istrazi koja se provodi i vrlo kompleksnom slučaju na kojem Tužiteljstvo radi.

Loši dokazi, ne zna se kako će slučaj završiti

- Dokazi koje imamo su loši i želimo da provedemo detaljnu istragu i imamo čvrste dokaze, nego da idemo u proces sa slabim dokazima - kazala je.

Inače, dosadašnja istraga pokazala je da je za događaje u Širokom Brijegu odgovorno 15 osoba.

Podsjetimo, za ubojstvo Vedrana Puljića osumnjičeni su Oliver Knezović, bivši pripadnik Tutine kažnjeničke bojne i Dragan Vujović, policajac iz Ljubuškog. Oboijca su osumnjičena za ranjavanje šest navijača Sarajeva od kojih su neki tek nedavno napustili bolničke sobe.

Od trinaest kaznenih prijava koje su podnesene za druga djela, 12 se odnosi na navijače Sarajeva, a jedna na osobu iz Širokog Brijega. Prema riječima glavne tužiteljice, ni ona ne zna kako će se sve na kraju završiti.

Knezović šeće Zagrebom i prima mirovinu od osam tisuća kuna

Na pitanje hoće li postupak protiv Olivera Knezovića biti ustupljen zagrebačkom sudu, s obzirom da se Knezović slobodno šeta po Zagrebu i uz to još prima vojnu mirovinu u iznosu od 8 tisuća kuna, Čavar je rekla da ne zna kada će se to dogoditi.

Kazala je i kako postoji zakonska mogućnost da se postupak ustupi ukoliko se ne odazove na suđenje ili ako ne bude izručen.

Također, prilikom potpisivanja Sporazuma o izmjenama Sporazuma o međusobnom izvršenju sudskih odluka u kaznenim stvarima ministri pravosuđa BiH i Hrvatske rekli da će se forsirati ustupanje postupaka sudovima zemalja u kojima se bjegunci nalaze.

Knezović odšetao pred očima policajaca koje čekaju kazne

Oliver Knezović se, podsjećamo, našao na slobodi nakon što se odšetao iz širokobriješke policijske stanice pred očima osam sudskih policajaca koji su zbog toga suspendirani.

Osam policajaca još uvijek se nalazi pod suspenzijom koja će trajati do završetka istrage, a nad njima se provodi interni postupak koji je pri kraju.

Za sada je, doznaje portal, sigurno da će protiv osmorice službenika Sudske policije biti pokrenut disciplinski postupak za koji je predviđena kazna u rasponu od novčane kazne do prestanka radnog odnosa.

Policajac Dragan Vujović se također nalazi na slobodi. I on je nekoliko dana nakon hapšenja pušten iz pritvora. Odluku o puštanju donijela je Dragica Šimić, predsjednica Kantonalnog suda u Širokom Brijegu.

javno.com