PUNE RUKE POSLA ZA GRANIČNU POLICIJU Tri osobe "pale" na prijelazima u Hercegovini

krijumčarenje migranata
GP BiH

Pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine Hum, 23. veljače 2024. godine, lišili su slobode državljanina Pakistana, nakon što je otkriven u krijumčarenju 12 osoba afroazijskog porijekla na području Čajniča. Migranti su krijumčareni u trima taksi vozilima kojima su upravljali državljani BiH, priopćili su iz Granične policije BiH. 

Nakon kriminalističke obrade i ispitivanja svjedoka, došlo se do saznanja da je organizator krijumčarenja državljanin Pakistana, koji je prema nalogu dežurnog tužitelja Tužiteljstva BiH i lišen slobode. Državljanin Pakistana će, uz Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu 'krijumčarenje osoba', biti predan Tužiteljstvu BiH. O događaju su obaviješteni i pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH. U tijeku je daljnji rad na ovom slučaju.

U Višegradu spriječeno krijumčarenje pet osoba

Uz navedeno, pripadnici Jedinice GPBiH Višegrad su 20. veljače 2024. na području Višegrada spriječili krijumčarenje pet osoba afroazijskog porijekla koje su izjavile da dolaze iz Sirije. U vezu s ovim krijumčarenjem dovodi se državljanin BiH protiv kojeg je Tužiteljstvu BiH podnesen Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu 'krijumčarenje osoba'. Migranti su krijumčareni u putničkom motornom vozilu Audi, bh. nacionalnih oznaka, a nakon saslušanja u svojstvu svjedoka predati su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH.  

Na graničnim prijelazima u proteklih tjedan dana devet osoba lišeno slobode 

Pripadnici Jedinice GPBiH Aerodrom Sarajevo, 21. veljače 2024. godine, na letu iz Beča, lišili su slobode P. P. (1984.), državljanina BiH. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuju Općinski sud u Žepču, Općinski sud u Širokom Brijegu, Općinski sud u Travniku i Općinski sud u Zenici zbog kaznenih djela 'krađa'. Predan je službenicima Centra sudske policije u Županiji Sarajevo.

Prethodno, 18. veljače 2024., pripadnici ove jedinice lišili su slobode D. J. (1982.), nakon što je ustanovljeno da je Ministarstvo unutarnjih poslova Županije Sarajevo raspisalo potragu za njim zbog kaznenog djela 'teška krađa'. Državljanin BiH je na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigao letom iz Beča. Predan je službenicima MUP-a Županije Sarajevo.

Uz navedeno, 16. veljače 2024., pripadnici Jedinice GPBiH Aerodrom Sarajevo su, na letu za Istanbul, lišili slobode S. H. (1981.) jer je utvrđeno da je Policijska uprava Banja Luka raspisala potragu za njom zbog kaznenog djela 'krađa'. Bh. državljanka je predana službenicima Policijske uprave Banja Luka.  

Pripadnici Jedinice GPBiH Gorica, 20. veljače 2024. lišili su slobode I. G. (1994.), državljanina Republike Hrvatske. Utvrđeno je da je Ministarstvo unutarnjih poslova Zapadno-hercegovačke županije raspisalo potragu za njim zbog kaznenog djela 'oduzimanje tuđe pokretnine'. Kontroliran je na izlasku iz BiH na prijelazu Osoje i predan službenicima Centra sudske policije u Zapadnohercegovačkoj županiji.

Pripadnici Jedinice GPBiH Višegrad, 19. veljače 2024., lišili su slobode L. S. (2004.) jer je utvrđeno da je Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije raspisalo potragu za njim zbog kaznenog djela 'razbojništvo'. Državljanin Republike Srbije je kontroliran na izlasku iz BiH na prijelazu Uvac i predan službenicima Policijske uprave Mostar. 

Pripadnici Jedinice GPBiH Orašje, 18. veljače 2024., prilikom izlaska iz naše zemlje na prijelazu Šamac lišili su slobode A. P. (1987.), državljanina BiH i R. Hrvatske. Utvrđeno je da je Ministarstvo unutarnjih poslova Srednjobosanske županije raspisalo potragu za njim zbog kaznenog djela 'ugrožavanje sigurnosti'. Predan je službenicima Policijske stanice Orašje.

Pripadnici Jedinice GPBiH Brod su 17. veljače 2024. prilikom izlaska iz BiH na prijelazu Brod lišili slobode M. H. (1993.). Utvrđeno je da ga potražuju Osnovni sud u Zvorniku radi izdržavanja kazne zatvora i Ministarstvo unutarnjih poslova Županije Sarajevo zbog kaznenog djela 'krađa'. Bh. državljanin je predan službenicima Okružnog centra sudske policije Bijeljina.  

Pripadnici Jedinice GPBiH Doljani, 16. veljače 2024., lišili su slobode D. P. (1962.) i I. T. (1968.) na ulasku u BiH na prijelazu Orahovlje. Provjerama je utvrđeno da Policijska stanica Banja Luka potražuje ove državljane R. Hrvatske zbog kaznenog djela 'prevara'. Predani su službenicima Policijske uprave Banja Luka.