PUCNJAVA U ŠKOLI Dijete koje je pucalo u nastavnika je 2009. godište i ne može kazneno odgovarati

Lukavac pucnjava

Admir Arnautović, glasnogovornik Tužiteljstva TŽ, održao je konfereciju za medije, gdje je govorio o detaljima jutrošnje pucnjave u školi u Lukavcu.

On je kazao da je osumnjičena osoba dijete.

"Riječ je o osobi koja još uvijek nema punih 14 godina. Rođen je krajem lipnja 2009. godine. On je zadržan u PU Lukavac. On je ispalio više hitaca prema nastavniku. Nakon što je ispalio više hitaca prema nastavniku i jednim hicem ga ustrijelio, odbacio je pištolj koji je pronađen u krugu škole i bit će predmet vještačenja. Očevid na terenu obavljaju dežurni tužitelj  u suradnji sa Sektorom kriminalističke policije MUP-a TK-a i OKP PU Lukavac", rekao je Arnautović.

Naveo je da su u istragu uključena dva tužitelja.

"Dežurni tužitelj obavlja očevidne radnje i obavlja nadzor nad istragom, te tužitelj za maloljetnike koji je uključen u poduzimanje daljih mjera i radnji u odnosu na dijete. Odmah je uključen Centar za socijalni rad, a u tijeku su kontakti s određenim medicinskim i drugim nadležnim institucijama u vezi s postupanjem s djetetom u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u kaznenom postupku. Poduzimaju se potrebne istražne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti koje se vezuju za ovaj događaj", kazao je Arnautović.

Istaknuo je da je u tijeku saslušanje svjedoka i odgovornih osoba u toj školi.

"Bit će provedena potrebna vještačenja, nakon čega će biti dostavljeni relevantn izvješća i postupak ćemo u skladu sa spomenutim Zakonom o zaštiti i postupanjem s maloljetnicima. Očevid je u tijeku i ne mogu dati više informacija do okončanja očevida. Tužiteljstvo mora sačekati relevantih izvještaja, eventualnih vještačenja, vještačenja samog pištolja kako bi se sve utvrdilo i da bi dokazi bili na zakonit način prikupljeni", pojasnio je.

O roditeljima

Upitan jesu li roditelji privedeni i saslušani on je kazao da je rano o tome govoriti.

"Prvo će se uzimati izjave, a nakon toga ćemo vidjeti koje će se mjere poduzeti i u odnosu na dijete i u odnosu na eventualno neke druge aktere. Ne raspolažemo informacijama odakle djetetu pištolj", odgovorio je.

Na pitanje o tome je li ranije nosio oružje, kao što se pojavila informacija, on je kazao da ne raspolaže takvom informacijom.

"Sve se dokumentira, je li bilo prijava, je li bilo devijantnog ponašanja kod dječaka koji je osumnjičen. Prerano je govoriti o tome", istaknuo je.

Arnautović ističe da je odmah u sve uključen Centar za socijalni rad, da su već u kontaktu s nadležnim institucijama koje se bave pitanjima djece i s medicinskim ustanovama koje isto tako mogu i bit će uključeni u ovoj situaciji.

"Zakonske odredbe nalažu da se dokumentira cjelokupan događaj, sva relevantna izvješća će biti dostavljena Tužiteljstvu. Ono što tužitelj mora je donijeti naredbu da se neće provoditi istraga, jer je riječ o djetetu počinitelju. Poduzimaju se druge radnje koje, uz kontakte s Centrima za socijalni rad, medicinskim institucijama, oko eventualnog smještaja ovog djeteta. Ono mora biti vještačeno te će se tek nakon toga poduzimati dalje mjere. Sve će se raditi u nekoj hitnijoj proceduri s obzirom na trenutnu situaciju", zaključio je.