PROBIJENA KRIPTIRANA MREŽA U policijskoj akciji oduzeta vojna oprema, 400 kg droge ....

Zaplijenjena marihuana skunk akcija Transporter
Srna

Gotovo dvije tisuće osoba iz BiH koristilo je mrežnu aplikaciju 'Sky' i kriptirane telefone za dogovore o počinjenju kaznenih djela, no svi oni sada će biti identificirani nakon probijanja njene zaštite i već su uslijedila uhićenja, potvrdio je u srijedu ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, prenosi Hina.

On je na konferenciji za medije u Banja Luci potvrdio kako su uhićenja 19 pripadnika organizirane kriminalne skupine s područja istočne Bosne, koja su provedena u utorak, upravo rezultat otkrivanja tragova u aplikaciji 'Sky'. Sve uhićene tereti se za ilegalnu trgovinu narkoticima te oružjem i vojnom opremom.

"U zadnje vrijeme imamo pristup mnogim informacijama kojima do sada nismo imali. Neka uhićenja smo proveli na temelju aplikacija koje su kriminalci koristili i mislili da su zaštićeni. 'Sky' aplikacija se koristi više od 10 godina, a prema našim podacima u BiH ju je koristilo oko dvije tisuće osoba", kazao je Lukač.

Pojasnio je kako je razbijanje organiziranih kriminalnih skupina u BiH počelo uz suradnju s Eurpolom, a traga se i za osobama za koje se opravdano sumnja da su umiješane u niz ubojstava u BiH i regiji.

Poručio je kako će policijske agencije u BiH kad-tad doći do svih identificiranih počinitelja kaznenih djela među kojima, kako je potvrdio, ima i policajaca. "To im neće biti oprošteno", kazao je Lukač.

Inače, u policijskoj akciji na području Istočnog Sarajeva, Sarajeva, Foče i Trebinja pronađeno je i oduzeto oko 400 kg marihuane za koju se sumnja da je prokrijumčarena iz Crne Gore u BiH. Tužiteljstvo će tražiti pritvor za 13 od 19 uhićenih u akciji 'Staza'.

Radi se o Miši M. (1986.), Milijanu M. (1985.), Anđelku M. (1975.), Milanu M. (1984.), Aleksi M. (1998.), Nemanji P. (1991.), Dušanu M. (1992.), Miladu J. (1982.) i Milošu K. (1989.) svi iz Trebinja. Zatim s područja Foče uhićeni su Milan R. (1996.), Vladan K. (1989.) i Rajko G. (1992.), a na području Sarajeva Tomislav P. (1988.). Za ove osobe će biti zatražen pritvor.

"Tražili smo još nekoliko osoba koje nisu bile dostupne jer se ne nalaze u BiH, ali će za njima biti raspisane tjeralice i bit će predmet potrage ne samo MUP-a Republike Srpske, već i drugih policija u regiji i Europi", rekao je Lukač, prenosi Srna.

Tužiteljstvo BiH je u ovom predmetu ostvarilo značajnu međunarodnu suradnju u otkrivanju i identificiranju pripadnika organizirane kriminalne skupine, a međunarodna suradnja nastavlja se i u narednom razdoblju sa ciljem identificiranja svih osoba uključenih u nezakonite aktivnosti.

Osumnjičeni se terete organizirani kriminal, nedozvoljen promet velikih količina opojnih droga, nezakonitu nabavku specijalističke opreme za uzgoj opojnih droga, kao i nezakonit promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene.

Također, prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni pripadnici organizirane kriminalne skupine, povezani sa organiziranim kriminalnim skupinama koje djeluju u susjednim zemljama i počinjenjem teških kaznenih djela, ugrožavaju sigurnost u regiji, piše 'Dnevni avaz'.

U privođenju osumnjičenih su sudjelovali i pripadnici Uprave kriminalističke policije, Specijalne antiterorističke postrojbe, Postrojbe žandarmerije te policijskih uprava Banja Luka, Istočno Sarajevo, Trebinje i Foča.