FOTO  Prlić i Bakula prali milijune za Kulenovića

...za "pranje" skoro dva milijuna eura, potvrđuju dokumenata u posjedu "Glas Srpske".

Prvi zahtjev Interpola za dodatnim informacijama o Prliću i Bakuli Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH stigao je u ožujku prošle godine.

U tom zahtjevu Interpola upućenom Financijsko-obavještajnim odjelima BiH, Slovenije, Hrvatske i Gibraltara navedeno je da su Prlić i Bakula osumnjičeni na osnovu izvještaja o sumnjivoj transakciji koji je podnijela Austrijska banka.

- I jedan i drugi posjeduju privatne tekuće račune u toj banci. Početkom 2008. godine na oba privatna računa uplaćen je iznos od po 170.000 eura, ukupno 340.000 eura. Mjesečni transferi za fiksne iznose od 7.500 i 9.900 eura, za svaki posebno, bili su vršeni potpuno u korist kompanije "3 Media limited", takođe moguće i "1.3 Media limited", Gibraltar, preko Unikredit banke u Ljubljani - navedeno je u zahtjevu Interpola upućenom SIPA.

Istaknuto je i da je svaki put kao svrha plaćanja navedeno "prema ugovoru 24-08", odnosno "prema ugovoru 25-08", te da nije bilo registriranih isplata otkako je novac uplaćen na oba računa. Stoji i da je "posljednji kontakt sa klijentima bio 2007. godine, te da "dva nositelja računa nisu reagirala na nekoliko pokušaja kontakta od strane banke".

- Po mišljenju "Glas Srpske", ilegalne uplate, vjerovatno provizije, u vezi su sa poslovnim aktivnostima "HT Mostar", pa nije isključeno nelegalno bogaćenje dva člana direkcije - stoji u zahtjevu Interpola.

Po tom zahtjevu SIPA je 15. ožujka prošle godine MUP-u ŽZH naložila provjeru operativno-sigurnosnih podataka o Prliću i Bakuli. I taj dokument u posjedu je "Glasa Srpske".

Kako ništa nije urađeno, prošireni zahtjev Interpola Slovenije u BiH je ponovo stigao 11. travnja ove godine i proslijeđen je županijskim MUP-ovima.

Skupina dioničara "HT Mostar" sredinom lipnja prošle godine podnijela je prijavu protiv Prlića, Bakule i Kulenovića, te protiv bivšeg predsjednika NO HT-a i UO FTV-a Slave Kukića, urednika i novinara emisije "60 minuta" FTV-a Bakira Hadžiomerovića, Sanjina Bećiragića i Zvonimira Jukića. U prijavi dostavljenoj Tužiteljstvi BiH, SIPA, USKOK-u i njemačkoj policiji navedeno je da se radi o zločinačkom udruženju od 12 osoba i tvrki koji su pronevjerili 100 milijuna KM u "HT Mostar".

U "HT Mostar" "Glasu Srpske" rečeno je da je ponovo otvorena mogućnost imenovanja Stipe Prlića za direktora te tvrtke, kao provjerenog kadra SDP-a BiH. Vlada FBiH nedavno je na period od 60 dana imenovala novog predsjednika NO i svih pet članova tog tijela kako bi vratili Prlića na čelo HT-a.

Kulenoviću, Aleksiću i Kadriću 440.127 Eura

Kulenović i njegova tvrtka "3 Media" osumnjičeni su da su preko transakcijskog računa društva "3 Media" kod Unikredit banke Ljubljana, od 30. lipnja 2008. do 16. veljače 2010. oprali 1.947.192 eura.

Interpol navodi da su doznake "3 Media" izvršile tvrtke iz BiH: SV RSA (takođe Kulenovićeva firma), Mreža plus, Pink BH, Ujedinjeni mediji i UFA Media.

- Sa tog računa ukupno je doznačeno 440.127 eura osobama koje su upravljački ili vlasnički povezane sa navedenim društvima: Nevenu Kulenoviću, Darku Aleksiću i Anisu Kadriću, a preostala sredstva od 1.507.065 eura doznačena su Nijazu Graciću, Stipi Prliću, Edinu Nuhiću, Rusmiru Nefiću, Sanjinu Kulenoviću, Zoranu Bakuli i Branku Kotarcu - piše u novom zahtjevu Interpola.