PRIVEDEN PA PUŠTEN Bosanac hakirao kompjutere po Europi i Americi

PRIVEDEN PA PUŠTEN Bosanac hakirao kompjutere po Europi i Americi
Ilustracija/Hercegovina.info

Osoba čiji su inicijali R.P. iz Stanara lišena je slobode u međunarodnoj policijskoj istrazi zbog sumnje da je izvršio krivična djela 'Izrada i unošenje kompjuterskih virusa' i 'Pranje novca'.

Policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Republike Srpske sa partnerskim agencijama za provođenje zakona iz Velike Britanije realizirali su međunarodnu akciju usmjerenu na osobe koje vrše izradu i unošenje kompjuterskih virusa.

Nakon višemjesečne istrage u okviru koje su identificirane osobe koje su kreirale maliciozne programe, te ih distribuirali putem specijaliziranih platformi na internetu, uz suglasnost Okružnog javnog tužiteljstva u Doboju, a po naredbi Osnovnog suda u Doboju, slobode je lišena osoba R.P. iz Stanara, priopćeno je iz MUP-a Srpske.

Pretresom stambenih i drugih prostorija koje koristi R.P. u Stanarima pronađeno je i oduzeto više komada različitih mobilnih telefona, računara, tablet, više komada prijenosnih memorija, SIM kartica različitih telekom operatera iz Europe i svijeta, uplatnice, isplatnice i evidencije koje se mogu dovesti u vezu sa predmetnim krivičnim dijelima, kao i novac u iznosu od oko 37.000 KM u raznim apoenima KM i eura.

U priopćenju iz MUP-a se navodi da je izvršeno i blokiranje bankovnog računa na kojem se nalazi oko 46.000 KM, prenosi Srna.

Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni zajedno sa osobama sa područja istočne Europe vršio unošenje kompjuterskih virusa oštećenima sa područja Velike Britanije, SAD i drugih zemalja zapadne Europe i svijeta u svrhu kreiranja mreže zaraženih računara ('Botnet') nakon čega su kontroliranom upotrebom mreže zaraženih računara vršili napade (DDoS, Ransomware) s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi.

Nakon izvršene kriminalističke obrade, uz suglasnost postupajućeg tužitelja Okružnog javnog tužiteljstva Doboj, osoba lišena slobode je puštena na slobodu, dok će protiv njega nadležnom tužiteljstvu biti podnesen izvještaj o izvršenom krivičnom djelu. Srna neslužbeno saznaje da je riječ o Radislavu P.