PRIJETILI U međunarodnoj policijskoj akciji uhićeni dojavljivači o bombama, među uhićenima i maloljetnik

Kompjuter zapljena MUP Srbije
MUP Srbije

Tri osobe uhićene u Srbiji i jedna u Češkoj zbog lažnih dojava o bombama, saznaje 'Telegraf.rs'. Tijekom današnjeg dana provedena je velika akcija Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) i Tužiteljstva za visokotehnološki kriminal Srbije. Pronađena je veća količina IT opreme.

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije priopćilo je u četvrtak da se tijekom petka očekuje realizacija opsežne međunarodne akcije na uhićenju osoba povezanih sa učestalim dojavama o eksplozivnim napravama u različitim obrazovnim institucijama na teritoriju Srbije.

MUP navodi da na nacionalnom i međunarodnom nivou intenzivno surađuje sa svim relevantnim institucijama na identifikaciji IP adresa pošiljatelja dojava i njihovih korisnika. Od početka školske 2023/2024. godine do danas, primljeno je ukupno 80 dojava o bombama na nekoliko desetaka e-mail adresa u različitim obrazovnim institucijama na teritoriju Srbije, navodi se u priopćenju MUP-a.

Osumnjičeni su uhićeni u krevetu. Snimak uhićenja je objavio MUP Srbije, a kod osumnjičenih je nađeno i oružje kao i kompjuterska oprema putem koje su slali prijetnje. 'Telegraf' navodi kako je Češkoj uhićen maloljetnik (15), a osumnjičeni koji su uhićeni u Srbiji imaju 23, 27 i 44 godine, neslužbeno saznaje 'Telegraf'.

"Pripadnici MUP-a, Uprave za tehniku, Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i Uprave kriminalističke policije, Službe za borbu protiv terorizma, PU za grad Beograd i PU Zrenjanin, u suradnji sa Višim javnim tužiteljstvom u Beogradu - Posebnim javnim tužiteljstvom za visokotehnološki kriminal, u koordiniranoj akciji preko Eurojust-a sa istražnim organima Češke Republike, uhitili su tri osobe sa teritorija Republike Srbije zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile kazneno djelo 'Ugrožavanje sigurnosti'.

Uhićeni su P. D. (23) iz Odžaka, kao i J. M. (27) i T. Č. (44) iz okoline Zrenjanina. Kako se sumnja, oni su u dužem vremenskom razdoblju, putem elektronske pošte, koristeći servise anonimnosti, sudjelovali u slanju poruka prijeteće sadržine obrazovnim i drugim institucijama na teritoriju Republike Srbije, o navodno postavljenim eksplozivnim napravama, čime su ugrozili sigurnost većeg broja djece i građana u Republici Srbiji", navodi se iz MUP-a Srbije.

Uhićenje u Češkoj otkrilo je da su uhićeni zbog dojava o bombama u raznim institucijama Srbije samo dio šire i veće međunarodne mreže koja stoji iza lažnih dojava. Pronađene su prepiske i komunikacije sa osobama iz drugih zemalja sa dokazima o planiranju i načinu provođenja lažnih dojava.

Kod jednog uhićenog u Srbiji pronađen je kripto novčanik sa bitcoinma i dokazima o transakcijama sa drugim osobama u inozemstvu. Komunikaciju su vršili kroz server online igrica i direktne prepiske u samim igricama što je otežavalo njihovo lociranje i identifikaciju. Jedan od uhićenih u Srbiji već već je ranije bio uhićivan i osuđivan za prijevaru i pronevjeru u EU.