PRETUČEN NA SVOM IMANJU Hrvatski povratnik u Derventu Marko Mišić preminuo uslijed zadobivenih ozljeda

Duška Jurišić s povratnicima u Derventi
N1

Hrvatski povratnik u Brezice kod Dervente Marko Mišić, koji je pretučen prije mjesec dana dok je pokušavao spriječiti kradljivce da kradu drva iz njegove šume, preminuo je danas uslijed zadobivenih ozljeda.

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić je za Klix.ba potvrdila da je Marko Mišić danas preminuo uslijed ozljeda koje su mu nanijeli napadači 12. listopada na njegovom posjedu u blizini Dervente.

Napadači su tada pokušali da mu ukradu dio šume što je on pokušao spriječiti te je tragično nastradao. Zadobio je teške ozljede mozga, pluća i rebara. Stanje mu je sve vrijeme u bolnici bilo teško, liječnici su ga pokušavali stabilizirati, ali nažalost neuspješno.

Marko se sa suprugom vratio u mjesto Brezici kod Dervente 2008. godine, a Jurišić je ukazala na potrebu da se napadi na povratnike kojih je ove godine bilo najmanje pet tretiraju s posebnom pažnjom i ažurnošću u tužiteljstvima. Upravo izostanak reakcije pravosudnih organa, ohrabruje napadače na povratnike.

"Tužiteljstvo ne funkcionira i nema sankcija, zbog toga se nasilnici osjećaju slobodnije... Da su na vrijeme dizali optužnice, to bi bio jasan znak i poruka nasilnicima", kazala je ona.

Osim toga, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice ukazuje na činjenicu da loši uvjeti u povratničkim selima stvaraju plodno tlo za napade na njih, odnosno da su upravo povratnici najlakša meta za kradljivce šume.

"Napadači imaju u vidu njihovu međusobnu udaljenost, nezaštićenost, samim tim su i laka meta. Njihova sela su pusta, nema policijske ophodnje. Slična situacija je i s obitelji Memišević, koji se nisu vratili nakon što su pretučeni", kazala je Jurišić.