PREDMET ORKA Kako su optuženi plinom raznosili bankomate i odnijeli pola milijuna maraka

Predmet Orka, Zoran Mikulić, tužiteljstvo hnž, suđenje
Avaz

Nakon što se Rahman Begluk (32) prvooptuženi u slučaju poznatom kao „Orka“, odnosno za organizirani kriminal u vezi s razbojništvom i teškim krađama, nagodio s Tužiteljstvom Hercegovačko-neretvanske županije te je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od sedam godina, jučer je saslušanjem svjedoka nastavljen glavni pretres protiv Joze Markića (36), Alena Begluka (35) i Enisa Mandala (35),

Optužnicom je bilo obuhvaćeno 12 osoba, a osam njih se nagodilo s Tužilteljstvom HNŽ. Svi oni se terete da su od 2014. godine do rujna 2019. godine počinili više od 20 razbojništva i teških krađa, piše Avaz.

Među njima je i razbojništvo benzinske pumpe „Ina“ na Bijači, počinjeno u svibnju 2019. godine, o čemu je jučer svjedočio Marin Šimunović. On je u to vrijeme bio uposlenik pumpe, koji je pred Sudskim vijećem Županijskog suda u Mostaru kojim predsjedava Elis Sultanić govorio o okolnostima tog događaja. Svjedok je naveo da je tada pretprio strašni šok i da, praktično, od tada ne radi te da još posjećuje psihijatra.

Također, Tužiteljstvo je pozvalo Semira Abazu koji je potvrdio da je telefonski komunicirao s Alenom Beglukom u razdoblju kada su vođeni presretnuti razgovori.

Među svjedocima je bio i Azmir Omerović vodeći specijalista za fizičko-tehničku zaštitu at UniCredit banke, koji je opisivao način pljačke bankomata ove banke u krugu tržnih centara „Robot“ i „Bingo“ na Bišću Polju u Mostaru, Hadžićima i Kupresu.

„Modus operandi“ je , kazao je, u svim slučajevima bio isti, odnosno, korištenjem plina i to na prilično stručan način. U dva slučaja su, kazao je, imali sreću, budući da je hard disk ostao neoštećen te su na licu mjesta mogli vidjeti videozapis. U ova četiri slučaja optužena ekipa je otuđila skoro pola miliona maraka.

On je potvrdio da su nakon uhićenja ove ekipe imali samo jedan slučaj raznošenja bankomata u Fejićevoj ulici u Mostaru i to neuspio, upotrebom dinamita, a ne plinskom metodom.